Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola * 7633 Pécs, Esztergár L. u. 4/1 I/3. * Bszla: 50800104-11089270 °° (72)551-138, (30) 752-1515 berze.nagy@gmail.com

OTP Bank Táncház Díjat kapott pedagógusunk, Radák János!

 

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2019-ban az OTP Bank Táncház Díjat Radák János néptáncos, táncoktató, koreográfus kapja.

„1989 novembere, első erdélyi utazásom óta veszek részt néptánc- és népzenei gyűjtésekben. Palenik Józseffel a Rábaköz és Szigetköz falvainak táncai mellett a mezőségi Szék és Visa táncait próbáltuk megismerni. Ezt a munkát Varga Sándorral a széki, visai és a környékbeli mezőségi falvak táncéletének megismerésével folytattuk. Muszka Gyurival a mérai, türei, andrásházi táncokkal foglalkoztunk. Bejártam a Gyimes völgyeit, Moldvát, a felcsíki falvakat, a Nyárád mentét, Vajdaszentiványt, Szászcsávást és a Kutasföldet táncosok, muzsikusok után kutatva.
Az 1990-es évek végétől a bukovinai táncok és táncélet megismerésével, megismertetésével foglalkozom a legtöbbet. Feleségemmel, Fekete Etelkával e táncokat tanítottuk és koreográfiákat készítettünk több táncegyüttesnek, közöttük a szekszárdi Bartinának, a gyöngyösi Vidróczkinak, a kaposvári Somogynak, a tamási Pántlikának, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek. A régies bukovinai táncok visszatanítását segítettük a tolnai, baranyai, bácskai székelylakta falvakban, valamint az al-dunai székelyeknél Hertelendyfalván és Székelykevén. 
A tánc szeretetének megéreztetése, a táncházba járás megszerettetése fiatalokkal-idősekkel, táncházak szervezése, az ott történő oktatás a mosonmagyaróvári, pécsi, baranyai és tolnai munkálkodásom legfontosabb feladata.
A tánc felemel, erőt ad, gyógyít és közel visz a szívekhez!”

(Forrás)

Janinak sok szeretettel gratulál a Berze AMI vezetősége, tantestülete és diákjai!