Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola * 7633 Pécs, Esztergár L. u. 4/1 I/3. * Bszla: 50800104-11089270 °° (72)551-138, (30) 752-1515 berze.nagy@gmail.com

MESEPROJEKT 12.: Szimbiózis – 3.

A 2023/24-es tanévben a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola a Nemzeti Tehetség Program pályázatán támogatást nyert MESEPROJEKT 12.: Szimbiózis – alkotó szemléletformálás – a Kárpát-medence természeti értékeivel című 60 órás természettudományos fókuszú művészeti tehetséggondozó programjára.

A kézműves tehetségcsoporttal 03.27.-én a tavaszi szünet előtti utolsó napon, egy budapesti tanulmányúton: a Magyar Természettudományi Múzeum több múzeumpedagógiai foglalkozásán és állandó kiállításának interaktív megtekintésén vettünk részt.  

A tanulmányút során az alábbi programok valósultak meg:

– „A világ rovar szemmel” múzeumpedagógiai foglalkozás. A tanulók szemléletes kísérleteken keresztül ismerhették meg, hogy a rovarok miként érzékelik világunkat, hogyan úsznak, repülnek, ugranak, milyen módokon táplálkoznak. Számos érdekes információt kaptak, megtudhatták, hogyan képzik a rovarok a hangot udvarláskor, az igen interaktív foglalkozás keretében kipróbálhatták a cirpelés tudományát is.

– Túlélés bajnokai – alkalmazkodó állatok múzeumpedagógiai foglalkozás. A foglalkozáson számos különleges állatot mutattak be. Megtudtuk, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek egy extrém kinézetű állatot sikeresen alkalmazkodóvá varázsolnak, hogy miképpen alkalmazkodnak az állatfajok a különböző környezeti tényezőkhöz. A foglalkozás során ezt a problémakört jártuk körbe játékos feladatok, önálló megfigyelések, csoportmunka segítségével.

–  Természetbúvár terem – egyéni és csoportos felfedező foglalkozás: Az egyéni és csoportos felfedező úton, előadásba, játékba, feladványokba csomagolva ismerhették meg az élővilág tárgyiasult titkait, biológiai folyamatait. A vezető szakember az életkornak megfelelő módon és részletességgel segített a látnivalók vizsgálatában, rendszerezésében. A múzeumi gyűjteményekbe ritkán juthat be a látogató. A teremben olyan tárgyakat is kézbe vehettek, megvizsgálhattak, amelyek akár a gyűjteményekben is lehetnének.

– Sokszínű ÉLET – Felfedező úton Magyarország tájain – az állandó kiállítás megtekintése vezetett interaktív tárlatvezetés keretében zajlott. A természeti értékek megismerése segített abban, hogy megértsük a biodiverzitás megőrzésének fontosságát. Több száz eredeti preparátum, számos életnagyságú rekonstrukció és sok-sok fénykép mutatta be az élőhelyek fajgazdagságát, és egy-egy példán keresztül a fajok genetikai sokféleségét. A magyarországi tájakon tett „felfedezőúton” megismerhettük és megérthettük azokat a földtörténeti múltban lezajlott geológiai és evolúciós folyamatokat, melyek a mai Magyarország élőhelyeinek és az ott élő fajok kialakulásában kulcsszerepet játszottak.

A teljes 60 órás pályázati program megvalósítását az NTP és a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2 771 000,- Ft összegben támogatja.

Facebook: Nemzeti Tehetség Program  Instagram: nemzetitehetsegprogram