Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola * 7633 Pécs, Esztergár L. u. 4/1 I/3. * Bszla: 50800104-11089270 °° (72)551-138, (30) 752-1515 berze.nagy@gmail.com

MESEPROJEKT 11.: Földtől az Égig

Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola
Képzőművészeti Tehetséggondozó Műhely

MESEPROJEKT 11.: Földtől az Égig – grafikai átiratok textilre – a Kárpát-medence madárvilágával
NTP-INNOV-22-0049

A Nemzeti Tehetség Program pályázata kézműves tanszakunk 8 kiválasztott tanulójának: 5 tehetséges és 3 kiemelten tehetséges növendéknek biztosított lehetőséget a 60 órás komplex képesség- és személyiségfejlesztő programmal működő kézműves tehetségműhelyen való részvételhez.

Az elsődlegesen grafika/textil tematikájú műhelyünk a Nemzeti Tehetség Program 2022. évi INNOV pályázatának keretében valósult meg. A projektet több kiegészítő program – egynapos szaporcai tanulmányút madarászprogrammal és kinti alkotással, a Zselici Csillagparkban tett látogatás keretében szülő-diák kapcsolatépítő program – gazdagította. A foglalkozásokat Berényi Ágnes tehetséggondozó vezette, a kiegészítő programokban Salamon Ágnes tehetséggondozóval közösen.

A projekt 2022. október 14-én indult és 2023. május 26-ig tartott.

A foglalkozássorozat betegségek, az egyik gyerek térdműtétje miatt lassabban haladt (végül 64 óra lett), ám a nehezítő külső körülmények ellenére a pályázatban vállalt feladatokat végül sikeresen teljesítettük.

A 11. projektben a madarak és az égbolt témakörét dolgoztuk fel mese- és művészetterápiás, illetve drámapedagógiás eszközökkel. A madarak sokszínű formavilágára, minőségeire építő témákhoz kötődő személyes történetek és mesék világa más-más élethelyzet kipróbálására adott lehetőséget.

A tehetségműhely 2022.10.14-2023.03.10-ig, 18 alkalommal 37,5 órában működött. A projektet a különböző grafikai technikák kombinált használatával kezdtük. A madarak központi témaköréhez kapcsolódva – alkottunk porpasztell és tűfilc, színes ceruza és tűfilc, szénceruza és tűfilc, tűfilc és ecsetfilc, akvarellceruza és tűfilc, tintaceruza és tűfilc mellett tussal, lavírozott tussal és fapáccal. A textiles technikák közül alkalmaztunk többféle batikolást, és textilmontázst. Az érdekességeket, különlegességeket a Kárpát-medence madárvilágából Hutai Viktor az MME tagja mutatta be nekünk. Az egyes alkalmak során illusztrációként a magyar művészek kapcsolódó grafikáit is megismertük, tanulmányoztuk.

  1. október 22-én az Ős-Dráva Látogatóközpontba tettünk 1 napos tanulmányi út keretében látogatást. A vezetett madarakkal kapcsolatos program nagyon jól sikerült, a madarász bemutatta a gyerekeknek a gyűrűzés folyamatát és sok-sok érdekességet osztott meg velük. A délután folyamán a Hagyományos gazdálkodás tanösvény megtekintése után a baromfiudvar lakóiról készítettek fotókat és tanulmányrajzokat.

A projekt másik felében a tárgyiasult alkotást a nagyméretű függöny elkészítését folytattuk.

Március 17-től 2023. május 26-ig 11 alkalommal összesen 26,5 órában működött a tehetségműhely. A program tematikája szerint a korábban batikolt függönyalapra dolgoztunk, és textilfestékkel alkottuk meg a földi és az égi világot. A projekt első felében készült madaras képek is felkerültek a függönyre matricák képében. 

A digitális kompetenciák fejlesztésére a projektben számítógépes grafikai programokkal és okostelefonokkal alkotva digitális átiratokat készítettünk a madárrajzokról.

Február 25-én a Zselici Csillagparkban rendeztük meg a 4 órás élményalapú interaktív szülő-diák programunkat, amely nagy sikert aratott mind a szülők mind a gyerekek körében.

A programokban gazdag alkotónap témája az égbolt világa az Univerum volt. Több filmvetítésen, előadáson is részt vettünk a planetáriumban és megtekintettük a meteorit kiállítást. Az egyedül és családilag készített alkotások, az élményalapú művészetterápiával kísérve, lehetőséget adtak az interaktív átélésre az égbolt tematikájához kapcsolódva. A programelem főként a kapcsolatépítésre fókuszált. A programra elkísért minket Platthy István művészetterapeuta a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesülettől.

A projektben a kézműves technikák közül a tűzzománcozást ismerték meg a résztvevő gyerekek. A rézalapokra készítettek madármintát a főnix témaköréhez kapcsolódva. A technika sok örömet és élményt, sokrétű, izgalmas tapasztalatot adott.

Április 25-én a PKK kézműves műhelyében Dr. Halász Ferenc Szilveszterné a Pécsi Zománcműhely Egyesület tagjának vezetésével tűzzománcos műhelyfoglalkozáson vettünk részt. A délelőtt folyamán diákjaink a tűzzománcozás történetét és az ékszerzománc technikai folyamatait ismerték meg, majd mindenki saját tűzzománc medálokat készíthetett a rézalapokra. A foglalkozás végén az elkészült alkotásokhoz hímzőfonalakból láncot készítettünk, amit fém alkatrészek és ékszerkapcsok segítségével tettünk hordhatóvá. alkottunk. A medálok nagyon jól sikerültek, a folyamat égetés része nagyon izgalmas volt a gyerekek számára.

A projekt végső fő alkotása a nagyméretű batikolt és textilművészeti technikákkal tovább alkotott függöny lett, e mellett pedig a projekt elején a kis madaras képekből készített egyedi többfunkciós játék létrehozása volt.

Az április végi foglalkozáson, Gellért Lívia pszichológus, művészetterapeuta az első alkalomhoz hasonlóan ismét felmérte a csoport tagjait, akik technikai- és önismereti szinten is fejlődtek, gazdagodtak a projekt során.

Az önismereti és szociális kompetenciáik fejlesztését, az érzelmek, érzések pontosabb felismerését és kifejezését a drámapedagógiás gyakorlatok és a szülő-diák kapcsolatépítő program segítette.  

A projektzáró tárlaton 06.02-án bemutattuk az elkészült függönyöket, és a sokszínű grafikai és textilmontázs technikával alkotott művekből készült többfunkciós játékot. A tárlatot és a 2 perces rövidfilmet a nagyközönség részére online felületeken keresztül is elérhetővé tettük. Az alkotások online galériánkban is megtekinthetők.