Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola * 7633 Pécs, Esztergár L. u. 4/1 I/3. * Bszla: 50800104-11089270 °° (72)551-138, (30) 752-1515 berze.nagy@gmail.com

„Lucázás” – Mácsonyák a VOKE-ban (2017. december 13., 9.00 órától)

,,Luca napi népszokások” címmel műsort ad a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola ,,Mácsonyák” néptánccsoportja.

 Az iskola célja a magyar kultúra, a népi hagyományok ápolása a művészeti nevelés eszközeivel: néptánc, népzene, képző- és iparművészet, szín-és bábjáték területén. A Mácsonyák néptánccsoport az iskola legidősebb néptánccsoportja – tagjai immár hatodik éve együtt táncolnak. Felkészítő tanáraik Czigány Tamás, néptánctanár, koreográfus és Bures Zsófia, a Mecsek Táncegyüttes tagja, néptánctanár. 

A műsorszámról:

Luca napja (december 13.) a régi naptár rendje, és a hagyomány szerint az év legrövidebb napja, a leghosszabb, legsötétebb éjszakával. A téli napforduló, az új fény az új év születésének , kezdetének hagyományos ünnepe, s mind ilyen meghatározó jelentőségű nap a jövő esztendőre nézve.

Ilyen jelentős napon előbújnak a boszorkányok, ünnepet, embert, jószágot rontani készülnek a gonosz erők, rontó szellemek. Ennek megakadályozására, a rontás elűzésére, a jövő évi szerencse, időjárás, nász kikutatására a falu apraja nagyja varázsló praktikákat művelt. Ahogy szent Miklós és Krampuszai kolomp- és lánccsörgéssel, ördögi ábrázattal zajjal, ijesztik el a karácsonyi misztériumot fenyegető rontókat, úgy Luca csendben, néma szigorral, csendes jövendöléssel, kötelező tilalmakkal, vállalt önmegtartóztatással teszi ugyanezt.

Ezekből a szokásokból mutat be egy csokorra valót, a Berze Nagy János AMI néptánc tanszakos növendékei segítségével.

(Kép: Sulinet)