Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola * 7633 Pécs, Esztergár L. u. 4/1 I/3. * Bszla: 50800104-11089270 °° (72)551-138, (30) 752-1515 berze.nagy@gmail.com

Meseprojekt 4.: Én és a világ – Párhuzamok a mesékben II. – Alkotó párbeszéd

A Nemzeti Tehetség Program nyertes pályázata kézműves tanszakunk 10 kiválasztott kiemelten tehetséges növendéknek biztosított lehetőséget a 60 órás komplex képesség- és személyiségfejlesztő programmal működő tehetségműhelyi foglalkozáshoz.
A projekt 2015. október 9-én indult és 2016. április 15-ig tartott. A kétórás foglalkozásokat Berényi Ágnes és Kocsis Lujza tehetséggondozók vezették.
A program folyamán 60 órában teljesítettük maradéktalanul a vállalt feladatokat. Októbertől január végéig 26,5 órában működött a tehetségműhely. A különböző témákhoz a meséken keresztül közelítettünk, a projekt során számos mesebeli tárgyat készítve. Látogatást tettünk a Csipkefa Gyermekkönyvtárba, ahol Villányi Rózsa tartott nekünk érdekes interaktív bemutatót a szövésről, ráhangoló biblioterápiás mesemondással kísérve. A műhelymunkában az integrált és differenciált foglalkozások váltakoztak.
Februártól április közepéig 21 órában működött tehetségműhelyünk.  Projektünk ezen részében a mesék világát elhagyva fontos témákat és a jelenlegi élethelyzetet alkottuk meg különböző kézműves-, képzőművészeti-, grafikai-, festészeti technikák segítségével.
A könyvek világába pillanthattunk be egy jól kidolgozott érdekes és szemléletes előadás során a Minerva Könyvtárban. Lászlóné Bauer Nóra kedves segítsége a műhelyben használt mesék és történetek választásánál végigkísérte tehetségműhelyünket.  Oktatónk, Svastics Zsuzsa művésztanár a tűzzománcozás világába vezette be műhelyünk résztvevőit.  
A tavaszi szünetben háromnapos orfűi táborban 12,5 órában fejlesztettük tovább tanulóink önismeretét és képességeit, az eddigi életutat feldolgozó alkotások sorozatával, és a gyönyörű természeti környezet inspirációjára született alkotásokkal gazdagítva a készülő személyes könyveket. A tábor során számos új játékot ismertünk meg. Az abaligeti barlang közös megtekintése izgalmas, kalandos és egyben varázslatos élményt nyújtott.
Az utolsó áprilisi foglalkozáson, április 15-én, Gellért Lívia pszichológus, művészetterapeuta az első alkalomhoz hasonlóan ismét felmérte a csoport tagjait, akik technikai- és önismereti szinten is sokat fejlődtek, gazdagodtak a projekt során.  Projektünket kiállítás megrendezésével zártuk, ahol a szülők és a nagyközönség részére bemutattuk az elkészült kézműves tárgyakat, alkotásokat.
Pályázat száma: NTP-MOI-15-0019