Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola; Pécsi Kulturális Központ, 7633 Pécs, Veress Endre u. 6. +3672/551-138, +3672/551-139 berze.nagy@gmail.com

Színművészeti-bábművészeti ág: Bábjáték Tanszak

Minden olyan játékot, amely valamilyen tárgy, eszköz megmozdításával életre kel, szerepet játszik, megpróbál kifejezni valamit, bábjátéknak nevezünk. Ezek az eszközök nemcsak tárgyak lehetnek, hanem a kéz, a test különböző részei is, amelyek mozgással egy-egy figurát, hangulatot próbálnak kifejezni. Ez a különös életre keltés az animáció-átlelkesítés, amely a bábjáték legfontosabb eleme.

És itt a játékon van a hangsúly. A bábjáték órákon játszunk a szavakkal, mozgással, tárgyakkal, bábokkal, egymással. Rajzolunk, festünk, bábokat, díszletet készítünk.

Mire jó a bábjáték? A bábu erős hatást gyakorol a gyermekre. A lehetetlen a gyermek szeme előtt válik valóra. A bábu szavai s mindaz, ami vele történik, erősebben hatnak a gyermekre, mint annak az embernek a beszéde és cselekvése, aki a bábuk mozgását irányítja.

A bábjáték jótékonyan hat a gyermek személyiségének fejlődésére, érzelmi világára, gondolkodására. Fejleszti a képzeletet, a kommunikációs képességet, a társas kapcsolatokat. Feszültségoldó, A bábfigura bőrébe bújva, könnyebben nyilvánítja ki érzéseit. A környezete tudtára adhatja félelmeit, gondolatait.

Nevelő hatása is van. A bábozás, mesélés során megtaníthatjuk gyermekünknek az alapvető viselkedési mintákat, emberi tulajdonságokat valamint erkölcsi értékeket adhatunk át indirekt módon. Ily módon a gyermek játszva tanul.

Pin It on Pinterest

Share This