Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola; Pécsi Kulturális Központ, 7633 Pécs, Veress Endre u. 6. +3672/551-138, +3672/551-139 berze.nagy@gmail.com

Hagyomány-tánc-változás. Beszélgetés a paraszti és polgári életmódról a két világháború közötti Magyarországon

Iskolánk néptánctanára és egyik igazgatóhelyettese, Balogh János, az M5  televízió Felsős c. műsorának meghívott vendége volt. A műsorban pedagógusunk “Társadalom és életmód a két világháború közötti Magyarországon” c. részben a korabeli táncéletről beszélgetett a műsorvezetőkkel. A beszélgetés során szó esett a néptánc kapcsán – többek között – a paraszti táncéletről és a Gyöngyösbokréta mozgalomról is. Balogh János beszélt az életmódváltással is összefüggő “kivetkőzésről“, vagyis a viseletek elhagyásáról, valamint a falu szokásaiba bekerülő, és egyre nagyobb szerepet játszó társastáncokról is. Ez utóbbival kapcsolatban a bálokról,  a szokások és a női szerepek megváltozásáról, a táncmesterekről és (társas)táncokról is informálódhatott a nagyérdemű.
Zárásként helyi, baranyai, birjáni táncfigurát, valamint “bostont” (társastánctípus) tanultak a műsorvezetők.

A beszélgetés 2019. április 15-én a Felsős c. műsorban volt látható.
A videó itt érhető el.
Tantermen kívüli digitális oktatás
Tisztelt Szülők!

Mint arról bizonyára értesültek, a hétfői naptól bizonytalan időre "bezárták" az iskolákat, azaz a járvány terjedésének megállítása okán más oktatási rendben kell a tanévet tovább vinnünk. Ez a rendelet a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskolára - mint köznevelési intézményekre - is kötelező érvényű.

A későbbi teendőinkről, az új oktatási rendről, annak megoldásairól a későbbiekben értesítjük Önöket.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

A Művészeti Iskola pedagógusai és vezetősége

Pin It on Pinterest

Share This