Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola * 7633 Pécs, Esztergár L. u. 4/1 I/3. * Bszla: 50800104-11089270 °° (72)551-138, (30) 752-1515 berze.nagy@gmail.com

FÖLDTŐL AZ ÉGIG KIÁLLÍTÁS

FÖLDTŐL AZ ÉGIG KIÁLLÍTÁS

A Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskolában tehetséggondozó tevékenység keretében immár 10 éve innovatív tehetségműhely működik. A Meseprojekt (1-11) programjain a kiválasztott tanulók magasabb szintű komplex tehetséggondozása folyt. A Meseprojektek foglalkozásain a művészetterápia módszereire épített metodika a művészeti és technikai tudás gyarapítása mellett nagy hangsúlyt helyez az önismereti,- és személyiségfejlesztésre.

A 2022/2023-as tanévben a 10. projekt zajlott. 2023.06.02-án a Pécsi Kulturális Központ (7633 Pécs Dr. Veress E. u 6.) emeleti galériáján került megrendezésre a tehetségcsoport idei kiállítás megnyitója.

A pályázat keretében megvalósult programra sok szülő, barát és ismerős volt kíváncsi. A megnyitón a művészeti iskola népzenei tanszakának oktatója Szentes Anett közreműködött citerás növendékeivel: Mikolovics Mátéval és Füri Dáviddal. A Berze AMI igazgatója Virág Rita rövid beszéddel nyitotta meg, majd szakmai nézőpontból Farkas Adrienn rajztanár, textil- és festőművész értékelte a kiállítást. A programban való kitartó, magas színvonalú részvétel és a szép alkotások elismeréseként Berényi Ágnes a tehetségcsoport vezetője végezetül dicsérő oklevelet adott át a gyerekeknek.

A 2022/2023-as foglalkozássorozat a Nemzeti Tehetségprogram keretei közt a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg, a folyamat során a résztvevő gyerekek a Kárpát-medence sokszínű, gazdag madárvilágát dolgozták fel grafikai- és textiles módszerekkel. A sok csodálatos madárkép és textil alkotás mellett a családilag közösen díszített fatálcák és a főnixhez kapcsolódó tűzzománc medálok is megtekinthetőek a vitrinekben.

Az igazi különlegessége a kiállításnak a nagyméretű textilművészeti technikákkal készített függönyök jelenléte, melyek mintegy összegző műalkotásként jöttek létre, ezáltal tartalmazzák a gyerekek korábban alkotott egyedi madárfeldolgozásait. A függönyök középpontjában egy-egy fa áll – összekötőként – a Föld és az Ég között. A nyolc függöny más és más, mint ahogy az alkotó gyerekek személyisége és életkora (5.-11. osztályos tanulók) is igen eltérő. Ami viszont közös minden alkotóban az a képzőművészeti tehetség szemmel láthatóan és kézzel foghatóan nyilvánvaló megléte, mely átragyog, sugárzik az alkotásokon.

A kiállításról készült fotók megtekinthetők a galéria menüpont alatt vagy fotóalbumunkban.