Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola * 7633 Pécs, Esztergár L. u. 4/1 I/3. * Bszla: 50800104-11089270 °° (72)551-138, (30) 752-1515 berze.nagy@gmail.com

Pályázati beszámoló „Déli Szél Táncház” (CSSP-TANCHAZ-2018-0163)

A Csoóri Sándor Program által kiírt nyertes TANCHAZ pályázat (CSSP-TANCHAZ-2018-0163) keretében valósulhatott meg a két táncház a pécsi Vasutas Művelődési Házban (VOKE). Az eredetileg 2.000.000 Ft-os költségvetésű programsorozat helyett 600 000 forintnyi összeg állt rendelkezésünkre, így a tervezett táncház sorozatból félévente egyet tudtunk megvalósítani. A kiemelt alkalmakat tartottuk meg, mint a széki bált, valamint a farsangi táncházat, melyen a palatkai banda is közreműködött. Meghívott adatközlő népzenész vendégeink Székről Filep Márton és Sipos Márton, Magyarpalatkáról Kodoba Florin, Radák Mihály, Mácsingó Calin, Ioan Boldi voltak. A táncházak házigazdája a Tiszta Forrás Zenekar volt, Havasréti Pál vezetésével. Táncoktatók iskolánk tanárai, Kurucz Réka és Radák János, valamint felesége Fekete Etelka is közreműködött programjaink során, valamint a Mutter és bandája zenekar. A programokat gyermek táncházzal indítottuk Kurucz Réka vezetésével, a Tiszta Forrás Zenekar közreműködésével, melyek lezárásaként a legkisebbeknek is muzsikáltak vendégeink, a gyermekjátszó szinte észrevétlenül olvadt bele a kamaszok, felnőttek táncházába. A programok során Kurucz Réka etnográfus rövid ismeretterjesztő néprajzi előadás segítette a hallottak, látottak mélyebb befogadását a közönség számára, melyet az adatközlő vendégek bevonásával zajló nyilvános, részben moderált beszélgetés egészített ki és tett emberközelivé és élményszerűvé a hallgatóság számára. A táncok szünetében népdaloktatás volt, Kurucz Réka és Havasréti Pál közreműködésével ismerkedett meg a hallgatóság e települések néhány népdalával.
A táncházakat rendkívül nagy érdeklődés kísérte, mind iskolánk növendékei, mind az egykori és jelenleg aktív amatőr pécsi és környékbeli néptáncosok, valamint az egykori táncházasok nagy számban képviseltették magukat rendezvényeinken. A programok résztvevőinek száma 100-120 fő/ alkalom.

A program támogatói:

  • Csoóri Sándor Program
  • Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

VOKE linkek:

Berze Nagy János AMI linkek: