Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola °° 7633 Pécs, Veress Endre u. 6. °° Bszla: 50800104-11089270 °° +3672/551-138, +3672/551-139 berze.nagy@gmail.com

Tájékoztató a tantermen kívüli, digitális munkarendben való részvétel során megvalósuló adatkezelésről

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ BERZE

Térítési és Tandíjszabályzat 2020-2021

Térítési és tandíj szabályzat 2020-2021 Berze AMI

Mesés hagyományok – Megyei népművészeti alkotó- és kincskereső program szeptember 28-án

I. Megyei Népmese-illusztrációs Csapatverseny 2019. szeptember 28-án a CKH-ban

A Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola 2019. szeptember 28-án, szombaton délelőtt rendezi meg I. Megyei Népmese-illusztrációs Csapatversenyét a Civil Közösségek Házában (Pécs, Szent István tér 17.). A vállalkozó kedvű kis piktorok a helyszínen meghallgatott népmesét illusztrálják majd, a fantáziájukból kipattanó ötletet pedig közös festmény formájában készítik el. Az elkészült alkotásokból létrejövő tárlatot a verseny után (14.00 órától) a nagyérdemű is megtekintheti.


Az illusztrációs csapatverseny azonban nem minden. Tartogatunk még mást is a tarsolyunkban! Nyitott műhelyeinkben 11.00 és 16.00 óra között várjuk a nagyközönséget, ahol mézesbábot készítünk, csuhézunk, szövünk és fonunk, egyszerű hangszereket készítünk, a kisebbek pedig népi ügyességi játékokat játszhatnak. Sőt: mindenkit várunk szeretettel a gyermek táncházban is! 

A nap végére egy hatalmas, közös életfát készítünk majd az odalátogató, alkotásba bekapcsolódó felnőttek, gyermekek segítségével, valamint óriás szövőkereten elkészítjük Mese-Szövet-Szőnyegünket is! 

A program ideje alatt megtekinthetik gyermek néptánccsoportjaink, népzenészeink folklórműsorát is – így kapva ízelítőt abból, hogy milyenek is a berzés mindennapok! (Apropó: iskolánkba szeptember végéig még beiratkozhatnak a gyerkőcök! Részletek itt.)

A Néprajzi Múzeum is bekapcsolódik rendezvényünkbe: kincskereső programmal várják majd az érdeklődőket.

Az alkotói versenyről további információ a plakáton olvasható. (Nagy méretben itt érhető el.)

Programunk egyben a Pécsi Tanulófesztivál rendezvénye, társzervezőnk a Civil Közösségek Háza és a JPM Néprajzi Osztály.

Várunk a Berzébe!

Pályázati beszámoló (CSSP-NEPZENE-2018-0245)

Pályázati beszámoló “Déli Szél Táncház” (CSSP-TANCHAZ-2018-0163)

A Csoóri Sándor Program által kiírt nyertes TANCHAZ pályázat (CSSP-TANCHAZ-2018-0163) keretében valósulhatott meg a két táncház a pécsi Vasutas Művelődési Házban (VOKE). Az eredetileg 2.000.000 Ft-os költségvetésű programsorozat helyett 600 000 forintnyi összeg állt rendelkezésünkre, így a tervezett táncház sorozatból félévente egyet tudtunk megvalósítani. A kiemelt alkalmakat tartottuk meg, mint a széki bált, valamint a farsangi táncházat, melyen a palatkai banda is közreműködött. Meghívott adatközlő népzenész vendégeink Székről Filep Márton és Sipos Márton, Magyarpalatkáról Kodoba Florin, Radák Mihály, Mácsingó Calin, Ioan Boldi voltak. A táncházak házigazdája a Tiszta Forrás Zenekar volt, Havasréti Pál vezetésével. Táncoktatók iskolánk tanárai, Kurucz Réka és Radák János, valamint felesége Fekete Etelka is közreműködött programjaink során, valamint a Mutter és bandája zenekar. A programokat gyermek táncházzal indítottuk Kurucz Réka vezetésével, a Tiszta Forrás Zenekar közreműködésével, melyek lezárásaként a legkisebbeknek is muzsikáltak vendégeink, a gyermekjátszó szinte észrevétlenül olvadt bele a kamaszok, felnőttek táncházába. A programok során Kurucz Réka etnográfus rövid ismeretterjesztő néprajzi előadás segítette a hallottak, látottak mélyebb befogadását a közönség számára, melyet az adatközlő vendégek bevonásával zajló nyilvános, részben moderált beszélgetés egészített ki és tett emberközelivé és élményszerűvé a hallgatóság számára. A táncok szünetében népdaloktatás volt, Kurucz Réka és Havasréti Pál közreműködésével ismerkedett meg a hallgatóság e települések néhány népdalával.

A táncházakat rendkívül nagy érdeklődés kísérte, mind iskolánk növendékei, mind az egykori és jelenleg aktív amatőr pécsi és környékbeli néptáncosok, valamint az egykori táncházasok nagy számban képviseltették magukat rendezvényeinken. A programok résztvevőinek száma 100-120 fő/ alkalom.


A program támogatói:

 • Csoóri Sándor Program
 • Emberi Erőforrások Minisztériuma
 • Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

VOKE linkek:

Berze Nagy János AMI linkek:

 

Juniális a Berze AMI tanáraival és növendékeivel 2019. június 1-jén

2019. június 1-jén (szombaton) a Szilárd Leó parkba várunk mindenkit sok szeretettel a Pécsi Kulturális Központ és a Berze AMI közös rendezvényére. 

 • 13.00 órától hangszerekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Berze AMI tanárainak és növendékeinek a segítségével 
 • 16.00 órától a Berze AMI néptáncosainak műsorát láthatják

Facebook-esemény

Találkozzunk szombaton!

Díszoklevél a XXVIII. WSOGYT regionális fordulóján színjátszóinknak!

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Függönydarab c.  előadásukkal a Berze AMI művészeti előkészítős színjátszói is részt vettek a XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulóján. A megyei fordulón kiérdemelt arany minősítés értelmében növendékeink 2019. május 3-ára meghívást kaptak a WSOGYT dombóvári regionális bemutatójára is, ahol a zsűri drámás csoportunkat díszoklevéllel, Cseh Boldizsár növendékünket pedig különdíjjal jutalmazta.

Ezúton is gratulálunk művészeti előkészítős színjátszóinknak és felkészítő tanáraiknak, Ákli Krisztiánnak, Vince Gergőnek és Inhóf Orsolyának!

Ezüst minősítést kapott szabadszentkirályi néptánccsoportunk!

2019. május 11-én került megrendezésre a XXVI. Szentlőrinci, VI. Járási Kisdiák Fesztivál, melyen bemutatkozott a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola szabadszentkirályi néptánccsoportja is.  Örömmel adunk hírt arról, hogy szabadszentkirályi néptáncosaink ezüst minősítést értek el a fesztiválon!

Néptáncos növendékeinknek és felkészítő tanáruknak, Bures Zsófiának is gratulálunk!

Iskolánk kézműves tanárai zsűriztek a PÉTÁV rajzpályázatán!

A 2019-es Távhőszolgáltatás Napja alkalmából a Pécsi Távfűtő Kft. (PÉTÁV)  rajzpályázatot (“Füstmentes város”) hirdetett pécsi általános iskolák diákjai számára 2019 márciusában. A rajzpályázat zsűrizésére és a kiállítás megrendezésére iskolánkat, a Berze Nagy János AMI-t kérte fel Pécs városának távhő-szolgáltatója. A díjátadóra 2019. április 12-én került sor a szolgáltató irodaépületében.  A háromtagú zsűri (a Berze AMI három kézműves tanára: Salamon Ágnes, Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsanna, Berényi Ágnes) a pécsi iskolákból beérkezett 653 pályaműből választotta ki azt a több, mint nyolcvanat, amely kiállításra került, és amelyek közül a kategóriák szerinti dobogós helyezettek és különdíjasok kerültek ki.

Sok szeretettel gratulálunk a díjazottaknak! 

A versenyről a PécsMa számolt be, a PÉTÁV pedig kisfilmet készített. 

További képek itt érhetőek el. 

Arany minősítés a WSO-n!

A Függönydarab című előadás a XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál megyei fordulóján arany minősítést kapott, ezzel a berzés színjátszócsapat továbbjutott a regionális fordulóba, amely 2019. május 3-án, Dombóváron kerül megrendezésre. Az arany minősítést elérő csapatoknak lehetőségük nyílik bejutni az országos fordulóba is!

Az előadásról készült videó(k) és fotók a galériában és itt érhetőek el.

A csapatnak és felkészítő tanáraiknak is gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Gyermeknapi Népmesemondó Verseny 2019. május 25.

Frissítés (2019. május 27.):

A versenyen készült fotók és videók elérhetőek a galériában és itt is!

A zsűri (Kovács Tiborné: drámapedagógus, a Pécsi Népmesepont munkatársa, a zsűri elnöke, Bauer Nóra: a Minerva Könyvtár volt könyvtárosa és vezetője, Rátkai Andrea: kulturális menedzser) a következőképpen értékelt:

– Arany minősítést kapott: Vilmányi-Kiss Sámuel (Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvod, Komló) és Kopa Dorottya (Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Pécsvárad)
– Ezüst minősítést kapott: Hergenrőder-Molnár Babett (PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskolája, Pécs) és Révész Boglárka (PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája, Pécs)
– Bronz minősítést kapott: Horváth Fruzsina (PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája, Pécs)

Elismerő emléklapot kaptak:

Maróti Mátyás (PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskolája, Pécs)
Bodnár Andrea (Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola 1. Számú Általános Iskolája, Pécs)
Elekes Regina Veronika (PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája, Pécs)
Térmeg Zora (PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája, Pécs)
Töreki Dávid Márk (Szalántai Általános Iskola, Szalánta)

Gratulálunk!
————————————————————————————————————————————————————————–
A Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola ebben a tanévben ünnepli 15 éves Jubileumát. Ez alkalomból, névadónk, Dr. Berze Nagy János etnográfus, népmesegyűjtő munkássága előtt tisztelegve, Gyermeknapi Népmesemondó Versenyt hirdetünk 2019. május 25-re, szombatra, a Pécsi Népmeseponttal közös szervezésben.

Az alábbi felhívásban olvashatók a részletek a versenyről, melyre ezúttal buzdítunk minden bátor népmesemondót!

Jelentkezni május 10-éig
lehet az iskolánk honlapjáról letölthető jelentkezési lapon, ott további információk is elérhetőek.

Szeretettel várjuk a jelentkezőket!

Üdvözlettel:

Virág Rita Cecília, igazgató, Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola
Pécsi Népmesepont vezetősége és munkatársai
————————————————————————————————————————————————————————–

Dokumentumok a versenyhez
:

Gyermeknapi Népmesemondó Verseny

2019. május 25., szombat délelőtt

Helyszín (VÁLTOZÁS!): Pécsi Népmesepont (Pécsi Kulturális Központ, 7633 Pécs, Dr. Veress E. u. 6.)

Információk Berze Nagy János népmesegyűjtőről

Felhívás a Gyermeknapi Népmesemondó Versenyre

Jelentkezési lap

Válogatás a Berze Nagy János által gyűjtött népmesékből (In: Szőlőszem királyfi, Móra Könyvkiadó, Budapest, 1962.):

Minden nevezőnek ügyes felkészülést és jó versenyt kívánunk!

Találkozunk 2019. május 25-én!

————————————————————————————————————————————————————————– 

A versenyen készült fotók és videók elérhetőek a galériában és itt is!

Hagyomány-tánc-változás. Beszélgetés a paraszti és polgári életmódról a két világháború közötti Magyarországon

Iskolánk néptánctanára és egyik igazgatóhelyettese, Balogh János, az M5  televízió Felsős c. műsorának meghívott vendége volt. A műsorban pedagógusunk “Társadalom és életmód a két világháború közötti Magyarországon” c. részben a korabeli táncéletről beszélgetett a műsorvezetőkkel. A beszélgetés során szó esett a néptánc kapcsán – többek között – a paraszti táncéletről és a Gyöngyösbokréta mozgalomról is. Balogh János beszélt az életmódváltással is összefüggő “kivetkőzésről“, vagyis a viseletek elhagyásáról, valamint a falu szokásaiba bekerülő, és egyre nagyobb szerepet játszó társastáncokról is. Ez utóbbival kapcsolatban a bálokról,  a szokások és a női szerepek megváltozásáról, a táncmesterekről és (társas)táncokról is informálódhatott a nagyérdemű.
Zárásként helyi, baranyai, birjáni táncfigurát, valamint “bostont” (társastánctípus) tanultak a műsorvezetők.

A beszélgetés 2019. április 15-én a Felsős c. műsorban volt látható.
A videó itt érhető el.

Berzés diákok és tanárok fellépése a Táncháztalálkozón 2019. április 7-én

 

Fellépési lehetőséget kapott néhány diákunk a 2019. április 7-ei budapesti Táncháztalálkozóra. Növendékeink (és felkészítő tanáraik) a Táncháztalálkozó “Tágasságot nekünk is!” programjában, a Kodály Teremben énekeltek, muzsikáltak.

Fellépő diákjaink:

 • Takács Teréz (népi ének; felkészítő tanár: Szentes Anett)
 • Takács Borbála (népi ének; felkészítő tanár: Szentes Anett)
 • Simó Flóra Kata (népi ének; felkészítő tanár: Szentes Anett)
 • Vas Mátyás (citera; felkészítő tanár: Szentes Anett)
 • Keresztes Levente (tekerő; felkészítő tanár: Havasréti Pál)

Növendékeinknek és felkészítő tanáruknak is gratulálunk!

A fellépés videóanyaga a galériában és itt érhető el. 

Emléklapot kapott növendékünk a VI. Országos Kerámia és Szobrászat Versenyen Budapesten!

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, diákunk, Nagy Koppány (Illyés-telephely, felkészítő tanár: Hegedüs Éva) előzsűrizés alapján bekerült a VI. Országos Kerámia és Szobrászat Verseny döntősei közé. A versenyt a budapesti Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezte, a döntőre 2019. április 5-6-án került sor Budapesten a szervező iskola épületében.

Koppányt felkészítő tanára, Hegedűs Éva, és nővére kísérte el. A döntő két napja alatt a következő két feladatot (kötelező és szabadon választott) kellett teljesítenie növendékünknek:

 • 2019. április 5., péntek: A helyszínen megismert történet (cím: A vidám tudós laborja) színterét kellett síklapokkal és formákkal megépíteni. (Időkeret: 4×60 perc)
 • 2019. április 6., szombat: A következő témák egyikét kellett szabadon feldolgozni:  megálló – esőház – védelem vagy mobil szerkezetek – jármű – mozgás. A cél a helyszínen adott anyagok felhasználásával (drót, papír, hurkapálca) olyan térbeli konstrukció létrehozása volt, mely kifejezte a fent meghatározott fogalmakat vagy fogalomcsoportok egyikét. (Időkeret: 4 óra)

Koppány korcsoportjában rengetegen mérkőztek meg egymással, a zsűri nehéz helyzetbe került, hiszen nagyon erős volt a mezőny. Ahogyan a zsűri fogalmazott: “Legszívesebben minden döntőst helyezéssel jutalmaznánk!”

Koppány nagyon szépen teljesített, büszkék vagyunk rá! Munkáját emléklappal és emlékéremmel jutalmazta zsűri.

Reméljük, hogy 2 év múlva, a következő versenyen is hírt adhatunk majd Koppány sikereiről!

 

Döntőben 1. osztályos kézműves növendékünk a VI. “KÉPversKÉP” Würtz Ádám Képzőművészeti Pályázaton!

Takács Zita 1. osztályos növendékünk (Jurisics-csoport, felkészítő tanár: Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsanna) döntőbe jutott a VI. “KÉPversKÉP” Würtz Ádám Képzőművészeti Pályázaton!

A döntőre 2019. május 10-én kerül sor a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában Tamásiban. 

A döntőben a zsűri megismeri és értékeli a résztvevő tanulók feladatmegoldását, vizuális (megfigyelési, komponálási, felületmegjelenítési) képességeit, felkészültségét és képalkotó tudását. A versenyfeladat tetszőleges technikával elkészített versillusztráció lesz. 

Zitának és felkészítő tanárának, Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsannának is gratulálunk, illetve sok sikert kívánunk a döntőhöz!

Szentes Anett tanárnő összművészeti, jótékonysági gálaesten lépett fel Szentlőrincen

Szentlőrinc és környéke Mentőalapítvány támogatására összművészeti gálaestet rendezett a Szentlőrinci Arabeszk Tánccsoport 2019. március 23-án.  Meghívott előadóként 2 párral volt jelen a rendezvényen a Mecsek Táncegyüttes, valamint iskolánk, a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola népzenetanára, Szentes Anett is, aki leányával – iskolánk növendékével -, Csontos Rékával, valamint Morva Krisztinával, a Kitaibel Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zenetanárával mutatott be közös produkciót.

Összefoglalót itt találnak az eseményről. (Szentes Anett tanárnő 6:50 perctől ad interjút).

 

Flashmob és koszorúzás Dr. Berze Nagy János emlékére 2019. április 4. 15.30 órától

A flashmob (népmese és néptánc a Széchenyi téren) 15.30 órakor kezdődött, iskolánk növendékei és pedagógusai innen vonultak át névadónk, Dr. Berze Nagy János emléktáblájához a Janus Pannonius utcába. Az emléktábla koszorúzásának apropója a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 15 éves évfordulója.

Az eseményen készült fotók és videók elérhetőek a galériában és itt.

Újabb különdíj szalántai diákunknak az Országos Nemzetiségi Rajzversenyen

Az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ által meghirdetett és szervezett Országos Nemzetiségi Rajzpályázaton szalántai növendékünk, Jójárt Mercédesz különdíjat kapott! (A nyertes pályamunka az az alkotás volt, melyet iskolánk a karácsonyi műsor meghívójához is felhasznált.)

A verseny célja a hazai nemzetiségek szellemi kultúrájának, népszokásainak, helyi hagyományainak a képzőművészet eszközeivel történő bemutatása, a nemzetiségi óvodások, kisiskolások kreativitásának fejlesztése volt.

Az eredményhirdetésre 2019. március 26-án került sor Budapesten az Alapvető Jogok Bizottságának Hivatalában, Mercédesz ott vette át a különdíjat.

Diákunknak és felkészítő tanárának, Mészáros Jánosnénak is gratulálunk!

OTP Bank Táncház Díjat kapott pedagógusunk, Radák János!

 

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2019-ban az OTP Bank Táncház Díjat Radák János néptáncos, táncoktató, koreográfus kapja.


„1989 novembere, első erdélyi utazásom óta veszek részt néptánc- és népzenei gyűjtésekben. Palenik Józseffel a Rábaköz és Szigetköz falvainak táncai mellett a mezőségi Szék és Visa táncait próbáltuk megismerni. Ezt a munkát Varga Sándorral a széki, visai és a környékbeli mezőségi falvak táncéletének megismerésével folytattuk. Muszka Gyurival a mérai, türei, andrásházi táncokkal foglalkoztunk. Bejártam a Gyimes völgyeit, Moldvát, a felcsíki falvakat, a Nyárád mentét, Vajdaszentiványt, Szászcsávást és a Kutasföldet táncosok, muzsikusok után kutatva.
Az 1990-es évek végétől a bukovinai táncok és táncélet megismerésével, megismertetésével foglalkozom a legtöbbet. Feleségemmel, Fekete Etelkával e táncokat tanítottuk és koreográfiákat készítettünk több táncegyüttesnek, közöttük a szekszárdi Bartinának, a gyöngyösi Vidróczkinak, a kaposvári Somogynak, a tamási Pántlikának, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek. A régies bukovinai táncok visszatanítását segítettük a tolnai, baranyai, bácskai székelylakta falvakban, valamint az al-dunai székelyeknél Hertelendyfalván és Székelykevén. 
A tánc szeretetének megéreztetése, a táncházba járás megszerettetése fiatalokkal-idősekkel, táncházak szervezése, az ott történő oktatás a mosonmagyaróvári, pécsi, baranyai és tolnai munkálkodásom legfontosabb feladata.
A tánc felemel, erőt ad, gyógyít és közel visz a szívekhez!”

(Forrás)

Janinak sok szeretettel gratulál a Berze AMI vezetősége, tantestülete és diákjai!

“Százszorszép hagyományok” – 15 éves jubileumi kiállítás 2019. április 1-12.

A kiállítás képanyagáról készült fotók a galériában és itt találhatóak.

Szülői elégedettségi kérdőív 2019

Tisztelt Szülők!


Kérjük, szíveskedjenek kollégáink és iskolánk munkáját segíteni azzal, hogy kitöltik az alábbi linken található kérdőívet.
A kérdőív névtelen, sem email címet, sem egyéb azonosításra alkalmas adatot nem gyűjt. Kitöltése kb. 10-15 percet vesz igénybe.

Kérjük, szánjon rá pár percet, hogy véleményét elmondja, mely nagyban hozzájárul további munkánkhoz.
A kiértékelések időigénye miatt kérjük, hogy  április első hetéig mondják el véleményüket.

A kérdőív elérhető: https://goo.gl/forms/D5HrgQas4gqMVmbl2

Üdvözlettel és köszönettel:

Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola

A Mácsonyák húsvétolnak az M5 Felsős c. műsorában!

Mácsonyák néptánccsoportunk közreműködött 2019. március 22-én az M5 televízió naponta jelentkező, Felsős című szórakoztató, ismeretterjesztő és oktató magazinműsor húsvéti adásának tévéfelvételén.

A felvétel húsvét hétfőn látható az M5 televízió Felsős c. műsorában! 

A tévéfelvételen készített fotók itt tekinthetőek meg, az adás pedig itt nézhető vissza (10:00-12:30 és 23:29-24:53).

Díjazott berzés rajzok Brüsszelben és Pécsett!

2018 októberében a pécsi havi-hegyi mandulafa több, mint ezer szavazat előnnyel nyerte meg az Ökotárs Alapítvány által szervezett hazai, az Év Fája 2019-versenyt. Ezzel a győzelemmel a havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg mandulafa szerzett jogot arra, hogy képviselje hazánkat, és megmérettesse magát az Év Európai Fája 2019 versenyen (European tree of the year 2019). Ez az európai megmérettetés olyannyira jól sikerült, hogy azt 2019. március 19-én meg is nyerte (az eredményhirdetés Brüsszelben volt), így városunk ikonikus mandulafája viselheti ez évben e megtisztelő titulust.

Az európai versenybe kerülés apropóján rajzpályázatot (Rajzold le a mandulafát!) hirdetett a JPM Természettudományi Múzeum (Pécs), melyre szép számmal neveztek berzés növendékek is.
Nagy örömmel és büszkén jelentjük, hogy kézműves diákjaink óriási sikert arattak a pályázaton: 3 tanítványunk rajza 1. helyezést ért el (Albrecht Nóra – Jurisics-csoport /felkészítő tanár: Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsanna/, Csille Dalma – Szivárvány-csoport /felkészítő tanár: Salamon Ágnes/, Takács Zita – Jurisics-csoport /felkészítő tanár: Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsanna/), így az ő alkotásaik képviselték Brüsszelben, a díjátadóval egybekötött kiállításon a nyertes fát, azaz a pécsi havi-hegyi mandulafát.

(A JPM Természettudományi Múzeum Takács Zita rajzával reklámozza az Év Fája versenyhez kapcsolódó rendezvényeket is a továbbiakban.)

 1. március 23-án, szombaton a Pécsi Kulturális Központban kiállításra kerülnek további tanulóink pályamunkái: 
 • Bányai Anna (felkészítő tanár: Berényi Ágnes)  
 • Fontányi Lorina (felkészítő tanár: Salamon Ágnes)  
 • Hengl Gábor (felkészítő tanár: Salamon Ágnes)
 • Józsi Johanna (felkészítő tanár: Berényi Ágnes)
 • Otártics Médi (felkészítő tanár: Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsanna)

A szép eredményekhez gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak is!

“Függönydarab” – drámaelőkészítős diákjaink előadása 2019. április 5-én a XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulója keretein belül

2019. április 5-én kerül bemutatásra – a XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulójának keretein belül – a Berze Nagy János AMI drámaelőkészítős csoportjának Függönydarab című előadása.

A csoport 7-8. osztályos diákokból áll. Az előadás a gyerekek improvizációi alapján készült, és az egyéni felelősség témáját járja körül.

A darab kezdési időpontja: 2019. április 5. (péntek) 10.15 óra. Helyszín: Pécsi Kulturális Központ (7633 Pécs, Dr. Veress E. u. 6.) Bécsy-terem

Sok szeretettel várunk mindenkit!

Az előadásról készült videó(k) és fotók a galériában és itt érhetőek el.

Országos döntőben “harcos” keramikus növendékünk!

Az VI. Országos Kerámia és Szobrászat Versenyre, melyet a budapesti Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezett, 18 intézményből összesen 143 pályamunka érkezett be. Ebből az anyagból választotta ki a versenybizottság azokat a műveket, amik részt vehetnek a verseny döntőjén.

Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy az előzsűrizés alapján diákunk, Nagy Koppány (Illyés-telephely, oktató: Hegedüs Éva) – “Harcos” jeligével – bekerült a döntőbe!

A döntő 2019. április 5-6-án lesz Budapesten. 

Koppánynak sok sikert kívánunk, a fejleményekről pedig beszámolunk!

A döntő fejleményeiről itt olvashat.

Berze AMI és a Mecsek Táncegyüttes a Pécs TV-ben

Virág Rita Cecília, a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és Szabó Sándor, a Mecsek Táncegyüttes Egyesület elnöke a Pécs TV Tónusok c. műsorának 2019. március 11-ei adásában amellett, hogy az iskoláról és a táncegyüttesről meséltek, népszerűsítették a Berze AMI, a Mecsek Táncegyüttes és a Pécsi Kulturális Központ közös, március 15-ei ünnepi gyermekprogramját is.

A felvételt itt tekinthetik meg (0:00-10:00).

Az ünnepi programról itt olvashatnak többet.

Kiemelt arany és bronz minősítés a Megyei Népdaléneklési Versenyen

Iskolánk két tanulója részt vett a Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola által rendezett Megyei Népdaléneklési versenyen 2019. március 7-én, melyen szép eredmények születtek.

Simó Flóra Kata 6. osztályos tanuló – élete első megmérettetésén – bronz minősítést szerzett, Takács Teréz 8. osztályos tanuló pedig kiemelt arany minősítésben részesült.

Mindkét versenyzőnek és felkészítő tanáruknak, Szentes Annettnek is szívből gratulálunk!

Mini-kiállítással mutatkoztak be a Ritka Betegségek Világnapján iskolánk autista tanulói

Iskolánk autista tanulói egy mini-kiállítással mutatkoztak be a Ritka Betegségek Világnapja pécsi rendezvényén 2019. február 23-án. 

A kiállítási anyag vándorkiállítás keretén belül több helyszínen is megtekinthető a városban (pl. kirakatokban – PTE, Zsanér, Trafik). 

A Berényi Ágnes rajz-vizuális nevelőtanár és művészetterapeuta által vezetett  kis közösség tagjai a Pécsi Éltes EGYMI tanulói:

 • Durczy Alexandra Ágnes
 • Faragó Vilmos György
 • Illés Roland
 • Kucska Koppány Sándor
 • Pontyos Gergő
 • Riba Dániel
 • Száraz Dominik
 • Szőke Károly

“Fakardom van és rézdobom” – ünnepi gyermekprogram 2019. március 15-én

Az ünnepi gyermekprogram Facebook-eseménye itt érhető el.

Helyszín: Pécsi Kulturális Központ (7633 Pécs, Dr. Veress E. u. 6.)

A rendezvény ingyenes.

Sok szeretettel várunk kicsit és nagyot!

A rendezvényen készült fotók a galériában és itt találhatóak.

XXXVIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 2019. április 6-7.

A 2019-es táncháztalálkozó Facebook-eseménye itt érhető el.

Arany minősítés a Dorottya-napi népdaléneklési versenyen

Növendékünk, Takács Teréz, 2019. február 1-jén a Siklóson megrendezésre került Dorottya-napi népdaléneklési versenyen arany minősítést szerzett.

Terkának és felkészítő tanárának, Szentes Anettnek is szívből gratulálunk!

Refis iskolanyitogató a Berze Nagy János AMI-val

2019. február 19-én délután került megrendezésre a Pécsi Református Kollégium általános iskolájában a refis iskolanyitogató legújabb alkalma, ahová a leendő refis elsős gyermekeket és szüleiket várta a kollégium tantestülete. Bartos Erika igazgatónő köszöntője után az első részben a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola refis tanulóiból álló tánccsoportja tartott bemutatót Virág Rita Cecília (a Berze AMI igazgatója) és Radák János Simon tanárok vezetésével. A táncolásba a bátrabb nagycsoportosok is bekapcsolódtak.

(Forrás)

 

Újabb berzés sikerek az országos horvát nemzetiségi rajzpályázaton

Szalántai telephelyünk néhány diákja – Rendes Ákos, Klárics Filadelfia, Gazsi Iringó, Jójárt Mercédesz – újabb országos rajzpályázaton, az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat rajzpályázatán remekelt: Rendes Ákos 1. helyezést, Klárics Filadelfia pedig 2. helyezést ért el. Gazsi Iringó és Jójárt Mercédesz különdíjban részesült.

Diákjainknak és felkészítő tanáruknak, Mészáros Jánosné Anikónak szívből gratulálunk!

 

Félévi vizsgahangverseny 2019. január 31.

A Berze AMI székhelyén (2019. január 31.) és a Pécsi Bártfa Utcai Általános Iskolában (2019. február 6.) zenélő növendékeink vizsgaműsorán készült fotókat és videókat a galériában érik el.

Farsangi bál a Vasutasban 2019. február 7-én 17.00 órakor

A farsangi bál Facebook-eseménye itt, fotók pedig itt érhetőek el.

Interjú oktatónkkal, Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsannával

Négy évtized legjobb munkáiból nyitott tárlatot a Civil Közösségek Házában a Pécs-Baranyai Alkotó Pedagógusok Képzőművészeti Műhelye. Hogy kik ők, és a művészetük miként fér meg az oktatással, arról a műhely vezetőjét és a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola kézműves tanárát, Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsannát kérdezte a BAMA.

Az interjút itt találják.

Újabb illusztrációs pályázati siker szalántai telephelyünkön

Az V. Nemzetközi Adventi Illusztrációs Pályázaton Jójárt Mercédesz és Tóth Evelin Johanna, szalántai kézműves csoportunk diákjai, a zsűri dicséretében és jutalmában részesültek.

Tanulóinknak és felkészítő tanáruknak, Mészáros Jánosnénak gratulálunk!

“Tiszán innen, Dunán túl”: Arany és ezüst minősítés

Iskolánk két tanulója részt vett a „Tiszán innen, Dunán túl” Országos Népdaléneklési Verseny megyei válogatóján, melyet a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium rendezett meg 2018.12.15-én.

Takács Teréz 8. osztályos tanuló szóló ének kategóriában arany minősítést, míg a Rezeda énekegyüttes (Takács Teréz, Takács Borbála) ezüst minősítést szerzett.

Szívből gratulálunk nekik életük első versenyéhez!

Felkészítő tanáruk: Szentes Anett

Országos 1. helyezés kézműves növendékünknek!

Diákunk, Jójárt Mercédesz (Berze AMI szalántai kézműves csoportja – Szalántai Általános Iskola) 1. helyezést ért el a Gyermekjóléti Alapítvány/Országos Mécs László Irodalmi Társaság országos, “2. nagy históriás” című rajzpályázatán.

Mercédesznek és felkészítő tanárának, Mészáros Jánosné Anikónak is gratulálunk!

Berze-karácsony 2018. december 17. (hétfő) 17.00 óra

A rajzot diákunk, Jójárt Mercédesz készítette (Berze AMI szalántai kézműves csoportja – Szalántai Általános Iskola).

Az eseményről fotókat és videókat a galériában talál!

Karácsonyi kézműves vásár – idén is! (2018. december 17. /hétfő/ 15.00 órától)

A kézműves vásárról fotókat a galériában talál!

Szép berzés eredmények a CSGYK pályázatán!

A Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtára pályázatot hirdetett óvodás és általános iskolás tanulók számára “250 éves az európai cirkuszművészet” címmel. Pályázni bármilyen illusztrációs technikával készített rajzzal (max. A/3 méretben), bábfigurával, makettel, térbeli képpel vagy társasjátékkal lehetett.

A pályázaton a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola diákjai két kategóriában is szép eredményt értek el: iskolás egyéni kategóriában Somogyi Izabella (Jurisics-kézműves csoport, felkészítő tanár: Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsanna) 1. helyezett, iskolás csoportos kategóriában pedig Berényi Ágnes az iskola székhelyén működő kézműves csoportja (Bányai Anna, Katona Melitta, Mikolovics Máté György, Petrovics Kiara Mirella, Sós Panna, Szabó-Körmendi Eszter, Ujpál Zóra Helka, Zomi Vivien Katalin, Kordély Zsanna, Szebényi Lilla, András Luca, Kecskés Emese, Mánfai Hédi, Tibáld Míra Hanna, Lehoczki Szofia Gabriella, Földesi Tímea) 2. helyezett lett!

Emléklapot kapott Albrecht Nóra, Takács Zita, Pete Nadin és Novreczky Hanga (Jurisics-kézműves csoport, felkészítő tanár: Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsanna).


A “250 éves az európai cirkuszművészet” pályázatra beérkezett alkotások (több, mint 300 pályamunka) 2018. december 1. – 2018. december 31. között megtekinthetőek a Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtárában (Pécs, Universitas u. 2/a. Tudásközpont 4. emelet).


Diákjainknak és felkészítő tanáraiknak is gratulálunk!

Széki táncház a Vasutasban! 2018. november 22. 18.00h (Csoóri-pályázat)

Megvalósul a Csoóri-pályázat keretein belül.

A táncházban készült fotók itt érhetőek el (a képeket Albert Szilárd készítette), a táncház Facebook-eseménye pedig itt található.

1. helyezés a Gesztenyeliget Fesztivál rajzpályázatán

Takács Zita, Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsanna tanárnőnk 1. osztályos (Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola) növendéke 1. helyezést ért el a Gesztenyeliget Fesztivál “Mókuskalandok az ezeréves gesztenyésben” c. rajzpályázatán. 

Diákunknak és felkészítő tanárának is gratulálunk! 

Előadás Berze Nagy Jánosról a CKH-ban 2018. október 18-án 16.30 órakor

Győrfi Csabáné, a Várkonyi Nándor Könyvtár ny. igazgatóhelyettese Berze Nagy János néprajzkutatóról, a baranyai néphagyományok kutatójáról ad elő 2018. október 18-án (csütörtökön) 16.30 órakor a Civil Közösségek Házában (Méhes Károly terem). A rendezvényt Szalay Lajos református lelkipásztor, a Népi Írók Baráti Társaságának elnöke vezeti.

Dr. Berze Nagy Jánosról:

Száz esztendeje, 1879. augusztus 23-án született Berze Nagy János. Népmesekutatásunk egyik jeles alakja – pontosabban szólva nemcsak népmesekutatásunké, hanem más népköltési műfajoknak, népdaloknak, népballadáknak, ráolvasásoknak, falucsúfolóknak, munkadaloknak, koldusénekeknek stb. a kutatásáé is; érdeklődése mindezeken kívül kiterjedt a népszokásokra, a népi hiedelmekre, a babonákra, tehát lényegileg a szellemi néphagyományoknak teljes körére és a népnyelvre is. Mindezek okán megérdemli, hogy kissé elfeledett alakját olvasóink elé idézzük.

Berze Nagy János Heves megyei – bessenyői (ma: besenyőtelki) – szegényparaszti – pásztori családból származott. Az első szavak és mondatok megtanulásával egyszerre kezdett ismerkedni a népköltészettel. Már gimnazista korában gyűjtötte szülőfaluja népköltészeti alkotásait. A budapesti egyetemen Katona Lajosnak a tanítványa volt. Katona rábízta a népmesék tanulmányozását.

Tanulmányai befejeztével 1905 márciusában megkezdte hivatali pályáját, amelynek során tanfelügyelőségi tollnokból vezető tanfelügyelő lett. Lugoson, Kolozsvárott, Nagyenyeden, Csíkszeredán, Debrecenben, Pancsován és Szekszárdon dolgozott, majd e vándorévek után 1924-től Baranya megye, illetőleg Pécs városa adott neki végleges otthont – ott is halt meg 1946-ban, és ott teljesedett ki néprajzi életműve.

Roppant szorgalmas gyűjtőtevékenységében volt egy sor új vonás. Például először gyűjtött és tett közzé nagyobb népmeseanyagot egy kisebb tájegységről.

A népköltészeti gyűjtést mindig összekapcsolta a népnyelv kutatásával. E munkájának első érett gyümölcse A Heves megyei nyelvjárás című, 1905-ből való monográfia volt.

Berze az első olyan népköltészeti gyűjtők közé tartozott, akik felismerték, hogy a népdalokat, a balladákat, a gyermekjátékokat a dallamukkal együtt kell feljegyezni. Bár ő maga könnyen tanult meg dallamokat, azokat nem tudta lejegyezni – emiatt első balladaközlései dallam nélkül jelentek meg 1901-ben. Sok balladához megjegyzést is írt: “szép dallammal éneklik”, “nagyon szép dallama van”.

Berze nem  nyugodott bele abba, hogy az általa gyűjtött dalok és balladák dallamairól csak prózai följegyzések maradjanak meg. Kántortanítók, énektanárok segítségéhez folyamodott hát. Második balladaközlése már dallammal együtt jelent meg.

(Forrás: Bogád település honlapja)

Partnerintézményünk a Vásárhelyi László AMI (Nyíregyháza)

Iskolánk igazgatója, Virág Rita Cecília és egyik igazgatóhelyettese, Salamon Ágnes 2018. október 6-án Nyíregyházán jártak, ahol az “EGYÜTT” tehetségkonferencián vettek részt.  A tehetségkonferencia keretein belül a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola és a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola partnerintézményi megállapodást kötött.

A Vásárhelyi László AMI honlapján további képeket talál.

#NoBabel I.: Az ötödik te magad légy! A néptánc és az útkeresés (2018. október 13.)

2018. OKTÓBER 13., SZOMBAT 18.00

Kodály Központ

#NoBabel I.

Az ötödik te magad légy!

A néptánc és az útkeresés

Kodály Zoltán Galántai táncok

Kókai Rezső: Verbunkos-szvit – IV. tétel

Weiner Leó: I. Divertimento 1. Jó alapos csárdás, 2. Rókatánc

Bartók Béla: Román népi táncok

Antonín Dvořák: VIII. Szláv tánc az Op.46-os sorozatból

Házigazda: Bősze Ádám

Vezényel: Vass András

 

Mondd meg a táncod, és megmondom, ki vagy! Igaz lehet ez a kijelentés, vagy számos táncot szerethetünk egyszerre? Nézzük és csodáljuk, netán magunk is műveljük ezeket? A NoBabel idei sorozata nem csupán a különböző korok és stílusok táncait veszi szemügyre és „fülügyre”, de megtanítja a ballábasokat jobblábassá válni, és gondolatban végigtáncol olyan fogalmakon, melyek ma is fontos kérdések a tizenévesek számára.

 

A tánc és a zene szavak nélkül beszél az érintésről, az érintkezésről, önkifejezésről és elköteleződésről. Minden stílusban más, mégis szól hozzánk a maga nyelvén. Megtapasztalhatjuk, hogy milyen Bősze Ádámmal a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal zenét hallgatni, az életről és a kultúráról beszélgetni. Mert egy nyelvet zenélünk…. Hiszen mi is a tánc azon túl, hogy ritmusra tett helyes lépések sorrendje? A tánc keretet ad a szabadságnak, megtanít bennünket arra, hogy hogyan legyünk önmagunk úgy, hogy együttműködünk, és a saját kreativitásunkat közös élménnyé kovácsoljuk.

 

Rock and roll vagy néptánc? Balett vagy salsa? Keringő vagy körtánc? Mindegy is talán, ha együtt vagyunk egy olyan helyen, ahol fiatalként is komolyan vesznek, és nem akarnak a lábadra lépni…

 

A belépés a 14-18 évesek számára díjmentes!

A koncertek első felében a földszinten csak 14-18 éves korosztály lehet jelen. A második részben, amikor a zenekar játszik és zenét hallgatunk, a karzaton és erkélyen felnőttek is lehetnek, de a beszélgetős első részben nem. Megértésüket köszönjük!

Bővebb információ, jegyvásárlás: PFZ

 

Nyitott műhely (2018. szeptember 13. és szeptember 18. 17.00-18.00 óra)

A Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola a néptánc iránt érdeklődő gyerekeknek tart nyílt órát illetve táncházat két alkalommal, szeptember 13-án (csütörtökön) és szeptember 17-én (hétfőn) 17.00 órától. Minden korosztálynak tudunk kínálni lehetőséget.

Beiratkozás szeptember végéig meghosszabbítva!

Első helyezés, arany minősítés a Mözsi Nyári Fesztivál Napokon

Diákunk, Balla Zoltán, 2018. augusztus 25-én néptánc szóló kategóriában első helyezést ért el, és arany minősítést kapott kalotaszegi legényesével a Mözsi Nyári Fesztivál Napokon.

Gratulálunk!
 

Felkészítő tanárok: Balogh János, Radák János

Tekergők nyári szebényi fellépése

Iskolánk Tekergők néptánccsoportja 2018. július 28-án – a nyári szünetre való tekintettel – csökkentett létszámban részt vett a szebényi Daru Fesztiválon, melyen a helyiek elismerését kivívva adtak számot tudásukról a szebényi táncok tekintetében. Köszönjük Jakab Ferencné Erzsi néninek a megtisztelő felkérést és a szervezést, a szülők segítőkészségét, Havasréti Pál Tanár Úrnak a színvonalas zenei kíséretet, valamint a szíves vendéglátást.

A csoport vezetői: Radák János és Kurucz Réka.

Fotók: Hoch Zsófia, Kurucz Réka

A fotók elérhetőek itt.

A Berze AMI irodájának nyári nyitvatartása

Berzés zenészek közreműködtek a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Általános Iskolájának évzáróján

2018. június 16-án Havasréti Pál növendékei is muzsikáltak a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Általános Iskolájának évzáróján.  A 3. osztály zengővárkonyi marsot táncolt (felkészítő tanárok: Sárközi Erika és Minnics Erika), ehhez szolgáltatták növendékeink a talpalávalót: Törgyéki Szimonetta furulyán, Línzembold Zotmund Zsombor citerán, László Szabolcs pedig nagybőgőn játszott. 

Köszönjük szépen diákjainknak és felkészítő tanáruknak, Havasréti Pálnak! 

 

Tekergők és Mácsonyák a III. Antanténusz Gyermek Néptánc Fesztiválon

 

Iskolánkat két néptánccsoportunk, a Tekergők és a Mácsonyák is képviselte a III.  Antanténusz Gyermeknéptánc Fesztiválon 2018. június 10-én a Dunaföldvári Várban .

A Tekergők néptánccsoport szebényi táncokat mutatott be: Radák János – Kurucz Réka – Havasréti Pál “Szebényi kismuzsika” című koreográfiája az eddig kevéssé közismert szebényi táncokra, valamint saját szebényi élményeikre épült. 

A Mácsonyák nyárádmenti táncokat adtak elő “A legényfa kivirágzik” c. produkciójukban. (Felkészítő tanárok: Bures Zsófia és Czigány Tamás.)

Köszönjük a gyermekek és a szülők munkáját, mely lehetővé tette a versenyen való részvételt! 

A Tekergőkről itt, a Mácsonyákról pedig itt találnak fotókat.
A Tekergők fellépéséről készült videót itt találják.

Tekergők a VI. Aranypergő – Aranyláb Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyen

2018. május 27-én a VI. Aranypergő – Aranyláb Szólótáncversenyen a néptánc tagozat Tekergők csoportjából 3 pár képviselte iskolánkat és egyben azt a szellemiséget is, mely meghatározza intézményünk arculatát. Szólistáink: Erdei Borka – Schäffer Lili, Telek Marcell – Monori Emma, Stettner Szabina – Francsics Darina.

Büszkék vagyunk, hogy iskolánk hírét Budapestig vitték, köszönjük a gyermekek és a szülők munkáját, mely ezt lehetővé tette.

A versenyről videófelvételt itt, fotókat pedig itt találnak. 

Tiszán innen, Dunán túl: Ördög Csenge kiemelt arany minősítése

A “Tiszán innen, Dunán túl” országos népdaléneklési versenyen (Érden) kiemelt arany minősítést szerzett iskolánk tanulója, Ördög Csenge (akit a versenyre a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium nevezett.) Csenge korcsoportjának különdíját, egyhetes népzenei táborozást nyert, felkészítő tanára iskolánk pedagógusa, Szentes Anett volt.

Csenge fellépéséről itt tekinthető meg videó.

Gratulálunk a sikeres szerepléshez!

Havasréti Pál – a Bonis Bona (“A nemzet tehetségeiért”)-díj tulajdonosa

Iskolánk tanára, Havasréti Pál kiemelkedően eredményes tehetséggondozó munkájáért elnyerte a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságához tartozó Új Nemzedék Központ a Nemzeti Tehetség Programmal karöltve hozta létre e díjat a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek, tehetségsegítők és tehetséggondozó szervezetek erkölcsi és anyagi elismerése céljából. A díj elnyerésére a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok, gyógypedagógusok, szakoktatók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, civil szervezetek tehetségsegítői és a tehetséggondozás területén működő szervezetek jelölhetők, akik oktatják, nevelik, segítik a gyermekeket, tanulókat, fiatal tehetségeket. Havasréti tanár úr az elismerést az Országos Tehetséggálán az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezető tisztségviselőitől veheti majd át a Pesti Vigadó dísztermében.

Szívből gratulálunk!
Cikk a díjazottakról a tehetseg.hu-n itt

Dicsérő oklevél a Hagyományok Házától a Jurisics-csoportnak

A Hagyományok Háza Nyitott Műhely 2018 tavaszán meghirdetett “Kis korsó, nagy korsó, torkomat újító, ruhám rongyosító” című alkotói pályázatán a magyar népi fazekasság emlékei, motívumai, formavilága és stílusbeli gazdagsága volt a téma.
A zsűri a Svastics Pálné Zsuzsa néni által vezetett Jurisics utcai csoportunk munkáját dicsérő oklevéllel jutalmazta.  

Szeretettel gratulálunk az eredményhez!

Berze-évzáró: 2018. június 7. (csütörtök) 17.00 óra

Az évzárón készült fotók itt, a videók pedig itt érhetőek el.

Tekergők tanulmányútja Szebényben (2018. június 1.)

Iskolánk Tekergők néptánccsoportja a tanév során szebényi táncokkal foglalkozott. Tanévünk lezárásaként Kurucz Réka szervezésében és vezetésével látogatást tettünk Szebénybe, ahol Jakab Ferencné Erzsi néni segítségével megnéztük a templomot, a tájházat és az emlékházat, üldögéltünk a Csele patak partján, majd a szebényi asszonykórus tagjaival találkoztunk és megmérettük táncos és énekbeli tudásunkat kedves adatközlő mestereinkkel.

Büszkék vagyunk rá, hogy csoportunk meghívást kapott Szebénybe a nyár folyamán fellépni, melynek örömmel és büszkén teszünk majd eleget. Köszönjük a szebényiek vendégszeretetét és nyitottságát csoportunk iránt!

További fotók a szebényi kirándulásról elérhetőek itt.
 

Beszámoló :: MESEPROJEKT 6.: Én és a Világ – Párhuzamok a mesékben IV. – Textilbe álmodott kapcsolatok

Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola

Képzőművészeti Tehetséggondozó Műhely

MESEPROJEKT 6.: Én és a Világ – Párhuzamok a mesékben IV.

 – Textilbe álmodott kapcsolatok

NTP-MŰV-17-0058

 A Nemzeti Tehetség Program nyertes pályázata kézműves tanszakunk 12 kiválasztott, kiemelten tehetséges növendékének biztosított lehetőséget a 60 órás komplex képesség- és személyiségfejlesztő programmal működő kézműves tehetségműhely foglalkozássorozatán való részvételhez.
A projekt sokszínű vizuális alkotóművészetek (grafikai-textil művészeti-performance technikák) alkalmazásával szorosan egymásra épülő témasorozat kreatív feldolgozása a mese- és művészetterápia, táncművészet és drámapedagógia módszereivel. Alkotóműhely-látogatások, háromnapos alkotótábor, egy- és kétnapos tanulmányút, múzeumpedagógiai foglalkozások gazdagították a tematikát.
A projekt 2017. szeptember 29-én indult és 2018. április 06-ig tartott. A  2,5 órás foglalkozásokat Berényi Ágnes és Kocsis Lujza tehetséggondozók vezették.  
A program folyamán a vállalt feladatokat maradéktalanul teljesítve, a kapcsolatok témakörét művészetterápiás és táncos-drámás eszközökkel feldolgozva, személyes, egyedi szeretettakarót hoztunk létre.
2017 szeptemberétől 2018.02.02-ig 42,5 órában működött a tehetségműhely.
A különböző kapcsolódások-kapcsolatok feldolgozása során a körülöttünk lévő világ és a mesebeli párhuzamok felismerése mellett az emberi kapcsolatok, egyedi, emblematikus családi történetek-minták megelevenítése; az érzelmi-szeretet kapcsolatok mély átélése, a „gyökerek” – az identitástudat erősítése volt a projekt témája. Látogatást tettünk a RETEXTIL alkotóműhelybe, ahol varázslatos körtánccal csipkét alkottunk az általunk készített újrahasznosított fonalból. Hágen Zsuzsa Napműhelyében a láthatatlan fonallal improvizatív szabadtáncot jártunk. A kétnapos budapesti tanulmányút keretében a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásán, vezetett tárlatvezetésén és az óbudai Textilmúzeum foglalkozásain a textillel és a viselettel foglalkoztunk, korabeli ruhákba bújhattunk, miközben a Bocskor, csizma, paduka kiállításon különleges lábbeliket ismerhettünk meg. A Hagyományok Háza által szervezett interaktív múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött programon a szövések varázslatos világában mélyedtünk el. Csille Márta nemezművész segítségével megismertük a nemezelés óvó-védő szimbólumait, motívumait, az összekapcsolódó gyapjúszálakból egyedi nemezpárnát alkottunk.        
 1. február 09-től április elejéig 20 órában működött tehetségműhelyünk. Projektünknek ebben a szakaszában a varrással ismerkedtünk, izgalmas látogatást téve a Csipetkék Varróműhelyben. A korábban alkotott montázsok a készülő szeretettakaró alapját képezték, melynek varrása során a gyerekek biztos tudást szereztek a varrógép használatban. A foltvarrás alapjaiba színes-gazdag világába nyertünk betekintést Kriván Anikó foltvarró előadónk és a látványos sok vizuális élményt és tapasztalatot nyújtó színvonalas Foltvarró napon való részvétel segítségével. A projekt során elkészült egyedi takarók és textil tárgyak nagyon látványosak lettek, szeretettel készültek.   
A Minerva Könyvtárban Papp Csilla kedves segítsége a műhelyben használt mesék és történetek választásánál végigkísérte tehetségműhelyünket.
A tavaszi szünetben a háromnapos mecseknádasdi táborban 16,5 órában sokszínű kapcsolatokra épülő táncos foglalkozásokkal és a textil-viselet témaköréhez kapcsolódó kézműves tevékenységekkel fejlesztettük tovább tanulóink önismeretét és képességeit. Bures Zsófia néptáncos a népi játékok, páros és körtáncok, Gellért Lívia hastánctanár a keleti táncok világával ismertetett meg minket. Minden résztvevőben mély nyomot hagyott az általa vezetett táncterápiás foglalkozás, illetve a fonalhálós szabad improvizatív tánc feldolgozása. 
A tartalmas szabadidő eltöltéséhez, az élménygazdagításhoz Mecseknádasd gyönyörű természeti környezete, szabadtéri játékai, parkjai nagyban hozzájárultak, sok örömet nyújtva résztvevő gyermekeinknek.
Az utolsó áprilisi foglalkozáson, április 06-án, Gellért Lívia pszichológus, művészetterapeuta az első alkalomhoz hasonlóan ismét felmérte a csoport tagjait, akik technikai- és önismereti szinten is sokat fejlődtek, gazdagodtak a projekt során.
Projektünket kiállítás megrendezésével zártuk, ahol a szülők és a nagyközönség részére bemutattuk az elkészült kézműves tárgyakat, alkotásokat.

További képek elérhetőek itt

Évzáró hangverseny a Berzében 2018. május 28-án (hétfőn) 15.00 órakor

Évzáró hangverseny a Bártfában 2018. május 23. (szerda) 14.30h

Meseprojekt 6. Textilmesék (kiállításmegnyitó)

2018. április 20-án 17:00-kor nyílt meg tehetségfejlesztő csoportunk kiállítása a pécsi Kulturális Központ galériáján. A programra az EEMI támogatásával az NTP-MŰV-17-0058 azonosító számú pályázat keretében került sor. A megnyitón Virág Rita Cecília igazgató mellett beszélt Simon Szilvia foltvarró és Gellért Lívia pszichológus, művészetterapeuta is. A megnyitót Szentes Anett és tanítványainak témához kapcsolódó népi énekei színesítették. A részt vevő családtagok, vendégek megtekinthették a tanulók által készített textil témaköréhez kapcsolódó alkotásokat: sodrásokat, fonásokat, öltözékhez kapcsolódó darabokat. A megnyitón a gyerekek az általuk készített népi motívumokkal díszített pólót viselték. Nagy sikert arattak az általuk készített foltvarrott takarók, melyet a kiállítást követően hazavihettek. A projekt során készült képek május 4-ig még megtekinthetőek a vitrinekben kiállított tárgyakkal együtt. Mindenkit szeretettel várunk!

A kiállításmegnyitón készült további fotók itt megtekinthetőek.

Középiskolás-berzés sikerek a Helikonon

A Helikoni Ünnepségek a dunántúli középiskolás korosztály nagy hagyományokkal rendelkező, kétévente megrendezésre kerülő kulturális seregszemléje.
A 2018. április 19-21. között megrendezésre került, kétszáz éves múlttal rendelkező tehetségkutató fesztiválon 2018-ban is a dunántúli középiskolás korosztály legjobbjai versengtek majd húsz művészeti kategóriában.
Ez a három nap a kultúra és a művészet igazi ünnepe Keszthelyen. A rendezvényre érkező több ezer diák különleges pezsgést hozott a városba, hisz mindenhol vidám és mosolygós fiatalokkal, zenélő, éneklő, táncoló csoportokkal találkozott az ember. Az önfeledt szórakozás mellett persze a Helikon lényege, a komoly felkészülést és kemény munkát követő versengés adta a fesztivál gerincét.

Berzés növendékeink középiskoláik színeiben indultak ugyan, de sikereikhez talán a Berzében tanultak is hozzásegítették őket.

A következő eredmények születtek a három nap alatt:

 • Katona Bálinték (a Berzében Péter Tamás tanítványa) ezüst minősítést és különdíjat kaptak a Zengető együttessel (Nagy Lajos Gimnázium, Bergics Lajos tanítványai)
 • Ördög Csenge, Dévai Gitta (Czigány Tamás, Bures Zsófia és Szentes Anett tanítványai a Berzében) és Donáczi Levente néptáncszóló kategóriában ezüst minősítést és a Magyar Állami Népi Együttes különdíját vihették haza. Ezt a produkciót Czigány Tamás és Bures Zsófia készítette fel, dudán közreműködött Czigány Tamás.
 • Ördög Csenge (a Berzében Szentes Anett tanítványa) népdal kategóriában is indult, a 4 fős Csokréta énekegyüttes  (Janus Pannonius Gimnázium együttese, Kotáncziné Vajda Ildikó vezetésével) tagjaként arany minősítést és különdíjat is kaptak.
 • Lukács Máté (a Berzében Havasréti Pál és Mészáros Vince növendéke) a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium “csapatát” erősítette (a középiskolai felkészítő tanár Radóczy Jusztina volt), Rozs Mirkó Benjáminnal (a Berzében Mészáros Vince és Péter Tamás tanítványa) és Springer Barnabással kalotaszegi népzenét játszottak.  (A próbákat Mészáros Vince tartotta és ő is készítette fel a növendékeket szakmailag.) Nagyon szépen szerepeltek a diákok, a zsűri biztatta őket, hogy folytassák!
(Az információkat köszönjük Ördögné Hajdu Évának és Lukácsné Burai Katalinnak!)

Diákjainknak és felkészítő tanáraiknak szívből gratulálunk! 

Újabb fesztiválsiker

2018. április 13-15. között rendezték meg Miskolcon az Országos Diákszínjátszó Fesztivált. A megmérettetésre a regionális fesztiválokon arany minősítést szerzett csoportok kaptak meghívást, köztük iskolánk színjátszó csoportja is.
A szakmai zsűri értékelése alapján diákszínjátszóink Születésnap című előadása elnyerte a Fesztiváldíjat, melyhez gratulálunk!
A csoport tagjai: Nyári Bori, Madarász Kincső, Lőrinczy Dóra, Demeter Dániel, Bánkuti Csenge, Veres Rebeka, Mahó Rebeka, Domján Zsuzsi, Fürnstall Fanni, László Rebeka, Stauróczky Éva, Prokop Kitti, Pálfi András, Láng Adrián
Csoportvezető-rendező: Ákli Krisztián

Táncháztalálkozó 2018: berzés tanárokkal és diákokkal!

2018. április 20. 17.00: Meseprojekt 6. kiállításmegnyitó – Párhuzamok a mesékben IV. “Textilbe álmodott kapcsolatok”

Víz világnapi díjeső

A Berze AMI székhelyén működő kézműves csoport “A víz világnapja – Vedd természetesen!” c. pályázaton csoportos és egyéni kategóriában is díjazásban részesült. Alsós kategóriában csoportos 1. helyezést értek el a gyerekek (Bányai Anna, Petrovics Kiara Mirella, Rab Virág Napsugár, Sós Panna, Ujpál Zóra Helka, Zomi Vivien Katalin, Fehér Liána, Szabó-Körmendi Eszter, Szentpéteri Flóra, Mikolovics Máté, Katona Melitta) felsős és egyéni kategóriában pedig a következő eredmények születtek:

 1. helyezett: Kőnig Boglárka
 2. helyezett: Surányi Vivien

AZ ünnepélyes díjátadóra 2018. március 21-én került sor Szigetváron. Ezúttal is köszönjük, hogy a szülők segítettek a gyerekek utaztatásában, illetve Szentpéteri Józsefnek a fotókat!

Felkészítő tanár: Berényi Ágnes (vizuális nevelőtanár, művészetterapeuta, tehetséggondozó)

Gratulálunk!

A gyerekek munkáit és a díjátadót megörökítő képeket itt találják. 

Sikeresen szerepelt a Színjáték Tanszak

Múlt hétvégén diákszínjátszóink, szerdán a 7-8. évfolyamosaink mutatkoztak be szakmai fesztiválon. Előbbiek formabontó, több helyszínen játszódó, 90(!) perces előadása kivívta a miskolci országos döntőn való részvétel jogát s két színészi különdíjat is elhozhattunk! Javarészt “újonc” gyermekszínjátszóink ezüst minősítést és nagyon sok tapasztalatot, élményt gyűjthettek!

Mindenkinek gratulálunk!
 
Dél-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozó
Csurgó, 2018. március 24-25.
ARANY minősítés
PHSZ-Berze Színjátszók: Születésnap, r.: Ákli Krisztián
Különdíj színészi munkáért – Domján Zsuzsi
Különdíj színészi munkáért – László Rebeka
 
XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó (Baranya megyei forduló)
Pécs, 2018. március 28. 
EZÜST minősítés
Berze AMI: Kakukkfészek-akció, r.: Vince Gergő, Inhóf Orsolya

Interjú iskolánk népzenetanárával, Havasréti Pállal a Paksi Hírnökben

47. Schneider Lajos Népdaléneklési és Népzenei Verseny

Mohács Város Önkormányzata és a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület 47. alkalommal rendezte meg a Mohácsi Busójáráshoz kapcsolódó Schneider Lajos Népdaléneklési és Népzenei Tehetségkutató Versenyt 2018. február 10-én Mohácson a Kossuth Filmszínházban.

Növendékeink is részt vettek a versenyen, ahol a következő eredmények születtek:

Népi ének kategória

 • Ördög Csenge: arany minősítés (felkészítő tanár: Szentes Anett)
 • Katona Ildikó: ezüst minősítés (felkészítő tanár: Szentes Anett)
 • Bodorka énekegyüttes (Katona Ildikó és Ördög Csenge): ezüst minősítés

Hangszeres kategória

 • Ördög Csenge (szóló hegedű): arany minősítés (felkészítő tanár: Péter Tamás)
 • Kőhidi Sebestyén és Kőhidi Tamás (hegedű): bronz minősítés (felkészítő tanár: Péter Tamás)
 • Víg Banda (Keresztes Levente, Katona Ildikó, Nagy Bálint, Szucsán Sára, Lukács Máté, Ördög Csenge): ezüst minősítés (felkészítő tanár: Havasréti Pál)

A versenyen készült fotók és videók megtekinthetőek itt

Tanulóinknak és felkészítő tanáraiknak is gratulálunk a szép eredményekhez!

Kiemelt arany minősítések a Megyei Népdaléneklési Veresenyen

Idén is megrendezésre került a Pécsi Mátyás király Utcai Általános Iskola által rendezett Megyei Népdaléneklési Verseny 2018. február 28.-2018. március 1. között az iskola épületében. A verseny második napján két növendékünk, Katona Ildikó és Ördög Csenge is megmérettette magát: mindketten kiemelt arany minősítést szereztek!

Gratulálunk nekik és felkészítő tanáruknak, Szentes Anettnek!

Havasréti Pál zsűriben való közreműködését az első napon is köszönjük!

Havasréti Pál és növendéke, Keresztes Levente Tésenfán muzsikált

A Baranya megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház ünnepélyes keretek között Tésenfa településnek adományozta a 2016. évi „Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona” címet.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület 2010. január 1-jével hirdette meg először Bács-Kiskun megye települései részére a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona cím elnyerését. Naptári évente az a település kaphatja meg az elismerést, ahol az előző év december 31-én megállapított statisztikai létszámhoz viszonyítva a legtöbben születtek adott megyében.

Ezt a jó példát az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja, ebben a pályázati évben minden megyében a megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak közreműködésével kiosztják ezt a díjat az erre jogosult településnek és az érintett gyermekeknek.

A 2016-os születési adatok alapján Baranyában Tésenfa település nyerte el a címet, melyet ünnepélyes keretek között adtak át a falunak 2018. március 5-én a tésenfai Művelődési Házban. 

Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott a falu polgármestere, Hideg József, illetve – többek között – tekerőn muzsikált a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola népzenetanára, Havasréti Pál és növendéke, Keresztes Levente.

“A gyermek az öröm, a reménység… ígéret és gyönyörűség.”

Gárdonyi Géza

Ha teheti, ajánlja fel adója 1%-át fenntartónknak. Előre is köszönjük!

Nívódíjat kapott a Pécs-Baranyai Alkotó Pedagógusok Képzőművészeti Műhelye

Örömmel adunk hírt arról, hogy a Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsanna kolléganőnk által vezetett Pécs-Baranyai Alkotó Pedagógusok Képzőművészeti Műhelyének munkáját a Magyar Kultúra Napján nívódíjjal tüntették ki.
Gratulálunk, további eredményes, jó munkát kívánunk nekik!

Félévi hangverseny 2 helyszínen (2018. 01.29. és 2018.02.07.)

Az 1. és a 2. helyszínen készült videókat és fotókat megtekintheti a galériában!

 

Karácsonyi kézműves kiállítás (2017. december 18-tól)

Mácsonyák adventi betlehemes műsora: 2017. december 20. (szerda) 16.00

Berze-karácsony: 2017. december 18. (hétfő) 17.00 óra

Figyelem: időpontváltozás! (16.30 helyett 17.00 óra)

Videók és további fotók a galériában!

“Lucázás” – Mácsonyák a VOKE-ban (2017. december 13., 9.00 órától)

,,Luca napi népszokások” címmel műsort ad a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola ,,Mácsonyák” néptánccsoportja.

 Az iskola célja a magyar kultúra, a népi hagyományok ápolása a művészeti nevelés eszközeivel: néptánc, népzene, képző- és iparművészet, szín-és bábjáték területén. A Mácsonyák néptánccsoport az iskola legidősebb néptánccsoportja – tagjai immár hatodik éve együtt táncolnak. Felkészítő tanáraik Czigány Tamás, néptánctanár, koreográfus és Bures Zsófia, a Mecsek Táncegyüttes tagja, néptánctanár. 

A műsorszámról:

Luca napja (december 13.) a régi naptár rendje, és a hagyomány szerint az év legrövidebb napja, a leghosszabb, legsötétebb éjszakával. A téli napforduló, az új fény az új év születésének , kezdetének hagyományos ünnepe, s mind ilyen meghatározó jelentőségű nap a jövő esztendőre nézve.

Ilyen jelentős napon előbújnak a boszorkányok, ünnepet, embert, jószágot rontani készülnek a gonosz erők, rontó szellemek. Ennek megakadályozására, a rontás elűzésére, a jövő évi szerencse, időjárás, nász kikutatására a falu apraja nagyja varázsló praktikákat művelt. Ahogy szent Miklós és Krampuszai kolomp- és lánccsörgéssel, ördögi ábrázattal zajjal, ijesztik el a karácsonyi misztériumot fenyegető rontókat, úgy Luca csendben, néma szigorral, csendes jövendöléssel, kötelező tilalmakkal, vállalt önmegtartóztatással teszi ugyanezt.

Ezekből a szokásokból mutat be egy csokorra valót, a Berze Nagy János AMI néptánc tanszakos növendékei segítségével.

(Kép: Sulinet)

“Luca napi népszokások” /a Mácsonyák műsora/ – 2017. december 13. 17.00 (Civil Közösségek Háza)

,,Luca napi népszokások” címmel műsort ad a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola ,,Mácsonyák” néptánccsoportja a Civil Közösségek Házában 2017. december 13-án (szerda) 17.00 órakor a Finn-Magyar Baráti Társaság felkérésére.

További információ itt

A fotókat köszönjük Kőhidi Péternek!

Növendékeink karácsonyi koncertjével vette kezdetét a VII. Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár (2017. december 1.)

Köszönjük szépen diákjainknak és tanárainknak a színvonalas műsort és a felkészüléssel járó munkát! 

A műsorról készült videófelvételek és fotók megtekinthetőek galériánkban.

Fellépő növendékek: Keresztes Levente, Lukács Máté, Vas Mátyás, Katona Ildikó, Ördög Csenge, Kőhidi Sebestyén, Nagy Bálint, Szalai Flóra, Orsós Ramóna, Nagy Nikolett, Tóth Alexandra, Vörös Eszter, Németh Hajnalka, Töttő Sára, Töttő Ákos, Illés Korall, Takács Teréz, Takács Borbála, Jakobi Johanna, Vas Gellért, Virág Luca, Bogdán Anita, Pintér Liliána, Rózsa Eszter, Csapláros Anna, Merkl Zsófia

Felkészítő tanárok: Szentes Anett, Mészáros Vince, Péter Tamás és Havasréti Pál

Szeretetteljes adventet kívánunk:

a Berze AMI vezetősége és tantestülete

Ízelítőül néhány kép (a többi megtalálható a galériában):

Támogatói karácsonyi kézműves vásár 2017. december 18-án!

VII. Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár nyitóprogramja a Berze AMI növendékeivel – 2017. december 1. 16.00

“Arany színei” kiállításmegnyitó – 2017. november 29. 17.00 óra

Ördöngölő – népzenei gyerekelőadás, 2017. december 4-én 15.00 órakor

2017. szeptember 15.: I. Pécsi Tanuló Fesztivál berzésekkel

A Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola 3 programmal vesz részt az I. Pécsi Tanuló Fesztiválon:

2017. szeptember 15. (péntek) 14.00-17.00 Pécs, Szent István tér 17.: “Néphagyomány gyerekszemmel” A Berzés kézműves növendékek kiállítása a Civil Ház bejáratánál.

2017. szeptember 15. (péntek) 14.00-17.00 Pécs, Szent István tér 17.: “Szabad a kéznek…” (A Barokk Pavilon előtt.)

 • Kézműves játszóház kicsiknek és nagyoknak.
 • Interaktív zenei foglalkozás: hangszerbemutató és kipróbálási lehetőség.

2017. szeptember 15. (péntek) 14.30-15.00 Pécs, Jókai tér: “Perdül a szoknya…” a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek műsora a színpadon:

 • 14.30 – 14.35 „Megeszem mind!” A Berze Kicsik előadása. A somogyi játékokból álló játékfűzést koreografálta és betanította Czigány Tamás és Bures Zsófia asszisztens.
 • 14.40 – 14.50 „Fejeikkel büz, büz, büz” A „Tekergők” és „Cifrák” tánccsoport közös, bukovinai játékokból és táncokból összeállított koreográfiája. Összeállították: Radák János – Kurucz Réka – Virág Rita. A táncosokat a művészeti iskola népzene tanáraiból álló zenekar kíséri: vezetőjük Havasréti Pál, tagjai Péter Tamás és Mészáros Vince.
 • 14. 55 – 15.00 „Nyenyere” „Mácsonyák” néptánccsoport – Dél-alföldi táncok. Műsorszámuk koreográfiáját tanáruk, Czigány Tamás alkotta, asszisztense, a csoport másik tanára Bures Zsófia. A csoportot kísérik népzenész növendékeink: Recht Balázs tekerőn és Kőhidi Máté klarinéton.

 

2017. szeptember 17.: Rád hagyományozom berzésekkel

Mikor: 2017. szeptember 17. (vasárnap) 16.00 órától (A berzés növendékek műsora nagyjából 20.00 órakor kezdődik.)

Mi: Rád hagyományozom

 • Tekergők” és „Cifrák” ( Berze Nagy János AMI) tánccsoportjainak közös koreográfiája: „Fejeikkel büz, büz, büz” – bukovinai játékok és táncok.
 • Mecsek Táncegyüttes: Nyárádmenti szüreti bál
 • kísérő zenekar: Péter Tamás és bandája

Hol: Pécs, Széchenyi tér

 

Margonin InterFolk Fesztivál (Lengyelország) a Lókötők néptánccsoporttal

Margonin egy 3000 fős lengyelországi kisváros a 14. századig visszanyúló történelmi háttérrel. Először rendezik meg az InterFolk Fesztivált 2017. július 8-9-én, ahol Belgium, Észtország, Lengyelország, Montenegró, Törökország, Ukrajna és Magyarország mutatkozik be. A fesztiválon a Magyarországot a Mecsek Táncegyüttes képviseli: 18 lánnyal és 15 fiúval, összesen 33 táncossal (14 Lókötő és 19 felnőtt) veszünk részt a programon.

Összefoglaló: Meseprojekt 5. (2016/2017-es tanév)

Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola

Képzőművészeti Tehetséggondozó Műhely

MESEPROJEKT 5.: Én és a Világ – Párhuzamok a mesékben III. – Mi lenne ha? Az alkotó önismeret játéka

NTP-MOI-16-0089

 

A Nemzeti Tehetség Program nyertes pályázata kézműves tanszakunk 10 kiválasztott, kiemelten tehetséges növendéknek biztosított lehetőséget a 60 órás komplex képesség- és személyiségfejlesztő programmal működő kézműves társasjáték készítő tehetségműhelyi foglalkozáshoz.
A projekt sokszínű vizuális alkotóművészetek (grafikai-festészeti-plasztikai technikák) alkalmazásával szorosan egymásra épülő témasorozat kreatív feldolgozása a mese- művészetterápia és drámapedagógia módszereivel. Könyvtári előadás, háromnapos alkotótábor egy- és kétnapos tanulmányút, múzeumpedagógiai foglalkozások gazdagították a tematikát.
A projekt 2016. szeptember 30-án indult és 2017. április 14-ig tartott. A két és félórás foglalkozásokat Berényi Ágnes és Kocsis Lujza tehetséggondozók mellett Ákli Krisztián drámapedagógus vezette.  
A program folyamán a vállalt feladatokat maradéktalanul teljesítve, a társashoz kapcsolódó választott témákat művészetterápiás és drámás eszközökkel feldolgozva, személyes egyedi kézműves társasjátékot hoztunk létre.
 1. szeptemberétől 2017. január 6-ig 30 órában működött a tehetségműhely. Az archetípusos mesealakok kártyáinak elkészítése során a mesehősök külső-belső jellemvonásai és a gyerekek saját tulajdonságai közt lévő párhuzamok, hasonlóságok felismerése mellett a mese- és élethelyzetek párhuzamainak felismerése volt a projekt témája.
Látogatást tettünk a Bikali Élménybirtokra, ahol a gyerekek korabeli ruhákat felöltve átélhették a metamorfózist. Balogh Nóra a Minreva Könyvtárból tartott nekünk érdekes kártyatörténeti előadást.
 1. január 20-tól április elejéig 30 órában működött tehetségműhelyünk. Projektünk ezen részében a társasjátékhoz kapcsolódó tárgyakat, kiegészítő játékeszközöket alkottuk meg különböző kézműves-, képzőművészeti-, grafikai-, festészeti technikák segítségével.
A januári kétnapos budapesti tanulmányút során három társasjátékhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt a Mese- és a Néprajzi Múzeumban, miközben a gyönyörű és inspiráló Vajdahunyad várban is látogatást tettünk.
A kártyák történetébe és fajtáinak sokszínű világába pillanthattunk be egy jól kidolgozott érdekes és szemléletes előadás során a Minerva Könyvtárban. Lászlóné Bauer Nóra kedves segítsége a műhelyben használt mesék és történetek választásánál végigkísérte tehetségműhelyünket. Melegh Andrea selyemfestőművész a selyemfestés csodálatos világába vezette be műhelyünk résztvevőit.  Az utolsó áprilisi foglalkozáson, április 07-én, Gellért Lívia pszichológus, művészetterapeuta az első alkalomhoz hasonlóan ismét felmérte a csoport tagjait, akik technikai- és önismereti szinten is sokat fejlődtek, gazdagodtak a projekt során.
A tavaszi szünetben háromnapos patcai táborban 16 órában drámapedagógiai játékokkal és a társasjátékhoz kapcsolódó kézműves tevékenységekkel fejlesztettük tovább tanulóink önismeretét és képességeit. A tartalmas szabadidő eltöltéséhez, az élménygazdagításhoz a Katica Tanya sokszínű, változatos kül- és beltéri játékai, játékszínterei nagyban hozzájárultak, sok örömet nyújtottak résztvevő gyermekeinknek. Az esti tábortűz izgalmas, kalandos és egyben varázslatos élményt nyújtott.
Projektünket kiállítás megrendezésével zártuk, ahol a szülők és a nagyközönség részére bemutattuk az elkészült kézműves tárgyakat, alkotásokat.

Ajándék kézműves foglalkozás a Hagyományok Házától

Az „Ahány ház, annyi szokás…” rajzpályázaton megosztott I. helyezést elért Köztársaság Téri Iskolában működő berzés kézműves csoportjaink a budapesti Hagyományok Házától ún. „Mintakincstár” kézműves foglalkozást kaptak ajándékba. Mivel mi nem tudtunk a megadott napon Budapestre utazni, a Hagyományok Háza két munkatársa, Sevella Zsuzsanna és Zics Adrienn döntött úgy, hogy kocsiba ül és Pécsig autózik, hogy diákjaink ne maradjanak megérdemelt nyereményük nélkül. A foglalkozást 2017. június 13-án tartotta meg a két hölgy a Köztársaság Téri Általános Iskolában, a gyerekek pedig nagy élvezettel és lelkesen alkottak. 

Ezúton is köszönjük Sevella Zsuzsannának és Zics Adriennek a délutánt!

VIII. „Dunán innen, Tiszán túl” Kárpát-medencei Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató verseny

Kollégáink, Havasréti Pál (a zsűri elnöke) és Kurucz Réka zsűrizésével zajlott a VIII. „Dunán innen, Tiszán túl” Kárpát-medencei Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató verseny Kárpát-medencei döntője Miskolcon a Művészetek Házában. Bővebb információ itt és itt.

Berze évzáró 2017.

A Berze-évzárón készült videofelvételeket megtekinthetik itt.

Kurucz Réka fotói elérhetőek ide kattintva.

A fotókért köszönet Kőhidi Péternek!

2017. május 27.: berzés néptáncosok fellépése a 25 éves Pécs-Normandia Lions Club jótékonysági estjén

2017. május 27-én a 25 éves Pécs-Normandia LIONS Club jótékonysági estjén működött közre a Mecsek Táncegyüttes és a Berze AMI Cifrák, Tekergők, Mácsonyák és Lókötők néptánccsoportja. (Helyszín: Dr. Romhányi György Aula/POTE Aula; Pécs, Szigeti út 12.)

Köszönjük a fotókat Csépke Zsuzsannának!

2017. június 9.: XXVI. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó – Országos Gála berzésekkel Pécsett

Program:


2017. június 9., péntek

10:00-tól REGISZTRÁCIÓ a Bóbita Bábszínházban
10.00-tól SZÍNPADBEJÁRÁS, beállás a Bóbita Bábszínházban
13:00-18:30 ELŐADÁSOK a Bóbita Bábszínházban
13:00-13.05 Szűcs Gábor a POSZT Fesztiváligazgatója és Vincze Balázs a Zsolnay Kulturális Negyed ügyvezetője köszönti a Fesztivál résztvevőit

13:05- 14:20 Előadások: Bóbita Bábszínház

Szünet

14:30-16:15 Előadások: Bóbita Bábszínház

Szünet

16:45-18:30 Előadások: Bóbita Bábszínház

17:00-19:30 VACSORA
19:45-20:15 FOGADÁS a csoportvezetők, rendezők, szakmai közreműködők számára a Bóbita Bábszínház tetőteraszán
19:45-20:10 FLASHMOB (Ginkgo tér)
20.15-20:30 FESZTIVÁL MEGNYÍTÓ a fesztivált megnyitja: Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Őri László Pécs Város alpolgármestere (Bóbita Szabadtéri színpad)
20:45-22:00 cseRihannák koncert nagyobbaknak és felnőtteknek (Bóbita Szabadtéri színpad)
20:45-22:00 TÁNCHÁZ kicsiknek és nagyoknak (Ginkgo tér)
20:45-22.00 JÁTÉK kicsiknek és nagyoknak (LABOR)
20:30-23:30 SZAKMAI BESZÉLGETÉS a csoportvezetőknek, rendezőknek (Bóbita Bábszínház)

Június 10., szombat

7:30-9:00 REGGELI
7:30-9:00 Színpadbejárás, beállás a Bóbit Bábszínházban
10:00-12:40 Színpadbejárás, beállás az E78-ban
9:00-12:30 ELŐADÁSOK a Bóbita Bábszínházban
12:00-14:00 EBÉD
13.00-14.30 ELŐADÁSOK az E78-ban

9:00-10:40 Előadások: Bóbita Bábszínház

Szünet

10:45-12:30 Előadások: Bóbita Bábszínház


12:45-14:20 Előadások: E78

14.30-16.00 Szakmai beszélgetés a csoportvezetőknek, rendezőknek(E78)
14:30-15:45 JÁTÉKOS FOGLALKOZÁS a gyerekeknek (LABOR)
16:00-16:30 A FESZTIVÁL ÜNNEPÉLYES ZÁRÁSA, diplomák átadása (M21 Galéria)

Helyszín: Pécs, Zsolnay-negyed

Facebook-esemény elérhető itt

2017. május 28.: V. Uránvárosi Családi Majális berzés fellépőkkel

A berzés növendékek fellépése kb. 13.40-kor kezdődik és nagyjából egy órán át tart.

Facebook esemény/részletes program elérhető itt

Frissítés (2017. 06.12.):

Fellépett a Berze AMI Cifrák, Tekergők, Előképző és Mácsonyák néptánccsoportja, illetve a Berze AMI népzenész és népi énekes növendékei.

A fotókat köszönjük Kőhidi Péternek!

BártfaFeszt berzés bábosokkal és zenészekkel

“A Zsolnay Kulturális Negyed E/78-as termében mutatkozott be 2017. május 17-én a Budai Városkapu Iskola Bártfa Utcai Tagintézménye a BártFeszt keretében. A színvonalas, változatos műsorért köszönet a tanulóknak és felkészítőiknek. A terem megtelt, és nagyon jól szórakozott a szülőkből és meghívott vendégeinkből álló közönség.”
(Forrás: a Bártfa Utcai Általános Iskola honlapja)

 

A műsorban berzés növendékek is szerepeltek, hiszen a Bártfa Utcai Iskola a Berze egyik telephelyeként is működik. Gratulálunk bábos és zenész diákjainknak, felkészítő tanáraiknak (Varga Orsolya, Havasréti Pál és Mészáros Vince) pedig köszönjük a munkát!

2020 Március 15 plakát adomány-page-001

Pin It on Pinterest

Share This