Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola * 7633 Pécs, Esztergár L. u. 4/1 I/3. * Bszla: 50800104-11089270 °° (72)551-138, (30) 752-1515 berze.nagy@gmail.com

A FÖLD – SZÖVET – ÉN KIÁLLÍTÁS

A megnyitó 2024.06.19-én volt a Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtárának (Pécs, Universitas utca 2/A Tudásközpont, 4. emelet) a kiállító terében.

A pályázat keretében megvalósult programra sok szülő, barát és ismerős volt kíváncsi. A megnyitón a művészeti iskola népzenei tanszakának oktatója Szentes Anett közreműködött citerás növendékeivel: Mikolovics Mátéval, Füri Dáviddal és Tótfalusi Péterrel. A kiállítás fővédnöke Balogh János a Pécsi Református Kollégium Alapfokú Művészeti Iskolájának Igazgatója felvezetésével a Berze AMI igazgatója Virág Rita Cecília rövid beszéddel nyitotta meg, majd szakmai nézőpontból Platthy István Péter rajztanár, művészetterapeuta, a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesületének művészeti vezetője értékelte a kiállítást. A programban való kitartó, magas színvonalú részvétel és a szép alkotások elismeréseként Berényi Ágnes a tehetségcsoport vezetője végezetül projektzárásként oklevelet adott át a gyerekeknek.

A 2023/2024-es természettudományos fókuszú, ismeretbővítő, művészeti alkotásokkal is szemléletformáló foglalkozássorozat a Nemzeti Tehetség Program keretei közt a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg. A folyamat során a résztvevő gyerekek a Kárpát-medence sokszínű, gazdag természeti értékeit (élettelentől az élőkig, ásványoktól az emlősökig) dolgozták fel montázs technikával, grafikai- és textiles módszerekkel kiegészítve. A sok csodálatos szimbiózis kép és textil alkotás mellett a családilag közösen készített növényárnyék feldolgozások, az egyedileg díszített madáretetők, a gyerekek által gyűjtött anyagokból létrehozott rovarhotelek, a véséssel készített kövület nyakláncok és az ásványgyöngyökből fűzött karkötők is megtekinthetőek a vitrinekben.

Az igazi különlegessége a kiállításnak a nagyméretű textilen a kis montázsképekből összeálló textilművészeti technikákkal kiegészített szimbiózis földgömbök jelenléte, melyek mintegy összegző műalkotásként jöttek létre, ezáltal tartalmazzák a gyerekek korábban alkotott egyedi szimbiózisképeit. A textileken kirajzolódó földgömbök középpontjában a gyerekek sokszorosító grafikai technikával alkotott portréja áll a személyesség jelképeként. A nyolc földgömb más és más, mint ahogy az alkotó gyerekek személyisége és életkora (6.-12. osztályos tanulók) is igen eltérő. Ami viszont közös minden alkotóban az a képzőművészeti tehetség szemmel láthatóan és kézzel foghatóan nyilvánvaló megléte, mely átragyog, sugárzik az alkotásokon.

A kiállítás június 30-ig tekinthető meg.

A teljes 60 órás pályázati program megvalósítását az NTP és a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2 771 000,- Ft összegben támogatta.

Facebook: Nemzeti Tehetség Program – 1823 

Instagram: nemzetitehetsegprogram